DIPLOM: Digital løsning for gjenbruk og ombruk av byggematerialer
Målet med innovasjonspartnerskapet er å bidra til mer ombruk av byggematerialer gjennom å utvikle en løsning for å dele data om ombruksmaterialer som effektiviserer dagens praksis og tilgjengeliggjør verifiserte data for hele byggebransjen.
Aktører
Om anskaffelsen
I Norge rives det cirka 20.000 bygg hvert år, og det skapes over 1,8 millioner tonn avfall fra nybygg-, demontering- og rehabiliteringsprosjekt (2021 tall, SSB).
En utfordring er at systemet for håndtering av digitale løsninger for ombruksmaterialer ikke er etablert på lik linje med systemer for nye materialer. For et fungerende ombruksmarked er et større volum av tilgjengelig og kvalifisert mengde ombruksmaterialer et avgjørende suksesskriterium.
Trøndelag fylkeskommune med følgepartnere ønsker gjennom dette innovasjonspartnerskapet å utvikle en løsning som beriker materialdata og effektiviserer verifiseringsprosessen i byggeprosjekter.
Ønsket effekt av løsningen er:
-økt verdi av data om ombruksmaterialer.
-effektivisert samhandling mellom aktører for økt ombruk av byggematerialer.
–redusert klimagassutslipp for byggeprosjekter, og med dette bransjen og samfunnet.
–at bransjen som helhet kan oppnå et høyere volum av ombruk i byggeprosjekter.
-synliggjøring av muligheter for bærekraftig industrialisering av sirkulære løsninger for bygg og anleggsbransjen.
Følgepartnere i prosjektet er Trondheim kommune, OsloBygg KF, Forsvarsbygg, Sykehusbygg, Statsbygg, NTNU og Verdal kommune. Til sammen har disse byggherrene omlag 10 millioner kvadratmeter offentlig bygg i forvaltning og drift.
Mer informasjon om anskaffelsen finner du også på Trøndelag fylkeskommune sine nettsider: www.trondelagfylke.no/om-oss/eiendom/Materialombruk/
Prosess
Prosjektoppstart
Etablering av prosjektgruppe med representanter fra innkjøp og behovseier(e)
Kartlegge behov
Vurdere om behovet er godt nok kartlagt som det er eller om det bør gjøres en mer omfattende behovskartlegging
Dialog med markedet
Prosedyren innovasjonspartnerskap kan bare benyttes dersom oppdragsgiverens behov ikke kan dekkes av løsninger som er tilgjengelige i markedet, og at det derfor er behov for en helt ny eller betydelig forbedret løsning sammenlignet med det som finnes tilgjengelig på markedet. Eksisterende løsninger kan inngå som komponenter i løsningen, men den vesentlige leveransen i innovasjonspartnerskapet må være innføring av en ny eller betydelig forbedret vare, tjeneste eller prosess, inkludert produksjons-, bygge- eller anleggsprosesser, en ny markedsføringsmetode eller en ny organisasjonsmetode innen forretningspraksis, arbeidsplassorganisering eller eksterne relasjoner.
Lage konkurransegrunnlag
Arbeidet med konkurransegrunnlaget omfatter konkurransemalen, behovsbeskrivelsen og kontrakten som omfatter utviklingsløpet og kjøpsopsjonen
Pre-kvalifisering av leverandører eller konsortier (søkergrupper)
I et innovasjonspartnerskap må leverandørene som skal levere forslag gjennom en kvalifiseringsrunde. 13 aktører meldte seg til prekvalifisering i innovasjonspartnerskapet.
Her kan du se utlysningen av innovasjonspartnerskapet på Doffin
Vurdere innsendte forslag
Kvalifiserte leverandører (oppdragsgiver kan begrense dette antallet) får levere løsningsforslag. På dette punktet likner innovasjonspartnerskap på prosedyren for konkurranse med forhandlinger.
Inngåelse av innovasjonspartnerskap
Trøndelag fylkeskommune signerte kontrakt med Kantega AS 8. oktober 2024. De leder teamet som har vunnet kontrakten for DIPLOM. De vil samarbeide med to sentrale aktører i bransjen; SINTEF og Norsk Byggtjeneste AS. Samarbeidet kombinerer kompetanse og erfaring innen teknologi og innovative utviklingsløp, sammen med fagekspertise på krav, regelverk og beste praksis innen ombruk samt kunnskap rundt eksisterende datainfrastruktur og verdikjeder for byggevarer.
Konseptutvikling, prototyping og testing
Leverandører som har inngått innovasjonspartnerskap skal så gjennom iterative prosesser for utvikling, prototyping og testing.
Utviklingsfasen i DIPLOM vil vare ni til ti måneder.
Kjøpsopsjon
Etter at løsningen er testet har oppdragsgiver en opsjon på kjøp dersom man er fornøyd med resultatene og løsningen er anskaffelsesklar. I noen tilfeller trenger leverandøren mer tid til kommersialisering (få løsningen anskaffelsesklar) enn det opsjonstiden åpner. I slike tilfeller kan løsningen kjøpes på et senere tidspunkt, men da i en ny anskaffelsesprosess og i konkurranse med eventuelt andre løsninger som mener de kan levere på oppdragsgiverens behov.