Re:new – Materialgjenvinning av finstoff
Et samarbeid mellom IVAR IKS i Rogaland, Romerike Avfallsforedling IKS (ROAF), Østfold avfallssortering (ØAS), Sesam Ressurs AS (v/ Trondheim Renholdsverk) og Oslo kommune v/ Renovasjons- og gjenvinningsetaten (REG), har fått innvilget 10 millioner kroner fra Forskningsrådet.
Om anskaffelsen
Dette er støtte til før-kommersiell anskaffelse. Det betyr at gruppen skal finne en teknisk løsning som gjør det mulig å trekke enda flere brukbare materialer ut små avfallsbiter, såkalt «finstoff» som er mindre enn 60 mm. Prosessen skal foregå i flere trinn, og gruppen skal velge ut leverandører som kan designe anlegg for utsortering av for eksempel plast, glass, mineralstoffer og organisk materiale, som er egnet til å bli materialgjenvunnet.
Prosjektet ønsker også å utvikle løsninger nedstrøms behandling av det organiske materialet.
IVAR IKS har prosjektledelsen og står som mottaker av tilskuddet fra Forskningsrådet på 10 millioner kroner.
For mer info, kontakt Ingjerd Olden Bunkholt
Les mer på prosjektsiden: https://renewhouseholdwaste.no
Prosess
Prosjektfinansiering
Det ble søkt Forskningsrådet om midler til en før-kommersiell anskaffelse.
I februar 2023 ble prosjektet tildelt 10 millioner fra Forskningsrådet
Prosjektetablering
Prosjektet Re:new er et samarbeid mellom IVAR, ROAF, ØAS, SESAM og Oslo REN som behovseiere. Prosjektet har kjørt oppstartsworkshop og har gjennomført en tjenestedesignprosess og etablert nettsiden https://renewhouseholdwaste.no
Dialogkonferanse og én-til-én-møter
I løpet av våren 2024 skal det gjennomføres markedsdialog for potensielle leverandører og relaterte fagmiljøer. Hensikten med dialogkonferansen 5/3 er kommunisere utfordringen og behovet, og få oversikt over tilgjengelig teknologi, leverandører og mulige løsninger. Innsikten vil brukes til å utforme et best mulig konkurransegrunnlag for den før-kommersielle anskaffelsen.
Oppgaven som skal løses er kompleks, og det er sannsynlig at ulike leverandører må søke sammen i konsortier (søkergrupper) for å kunne tilby en helhetlig løsning som svarer opp for den funksjonalitet og ytelse som er nødvendig for å håndtere finstoffet. Dialogkonferansen er i så måte en egnet arena for kommunisere denne muligheten og for leverandører å finne hverandre. Innsikten fra dialogmøtet brukes for å lage et konkurransegrunnlag som er beste mulig tilpasset behovene og hva som er mulig å utvikle. (Se veiledende kunngjøring på DOFFIN)
Konkurransegjennomføring
Når behovsbeskrivelsen er klar etter dialogmøtet kan resten av dokumentene i konkurransegrunnlaget ferdigstilles.
22.03.2024 | Kunngjøring av konkurranse |
15.04.2024 | Spørsmålsfrist |
22.04.2024 | Tilbudsfrist |
Utviklingsfasen
Utviklingsfasen starter etter at leverandørene som ble invitert til denne fasen er informert om dette. Hvor lenge denne fasen varer står i konkurransegrunnlaget, og i utviklingskontrakten som inngås med hver av leverandørene som deltar.
Prototyping
Fasen med prototyping starter etter at utviklingsfasen er ferdig. Normalt blir det en avskalling i antallet leverandører mellom utvikling og prototyping.
Testing
Leverandørene med de beste løsningene blir invitert til siste fase; testing. Ifølge reglene skal det være minst to leverandører/løsninger igjen i den siste fasen for å oppfylle kravet om "konkurranse i utviklingsfasen".