
Sirkulær økonomi i bygg: løsning for ombruk av byggemateriell
De offentlige virksomhetene i dette prosjektet har alle stor byggeaktivitet, med mål om at kjøp og salg av bygningsmateriell skal bidra til å nå egne mål innen klimagassreduksjon, ombruk og sirkularitet i virksomhetsrelaterte prosjekter. Nå ønsker virksomhetene mer markedskunnskap for å oppnå målet om en velfungerende verdikjede innenfor ombruk av bygningsmateriell i Bergens-regionen.
Dokumenter (1)
Om anskaffelsen
Bygg- og anleggsektoren står for 16% av Norges totale klimautslipp (direkte og indirekte klimautslipp). Globalt står byggenæringen for 40% av CO2-utslipp.
Alle de offentlige virksomheter som står bak denne dialogkonferansen/anskaffelsen, har strategier, målsetninger og eller krav for å møte det grønne skifte og bidra til å nå FNs 17 bærekraftsmål, der nr. 12; «ansvarlig forbruk og produksjon» og nr. 13 «stoppe klimaendringene», er de mest sentrale i denne sammenheng.
De offentlige virksomhetene i Bergens-regionen har alle stor byggeaktivitet, med mål om at kjøp og salg av bygningsmateriell skal bidra til å nå egne mål innen klimagassreduksjon, ombruk og sirkularitet i egne prosjekter. Dette forutsetter imidlertid gode systemer med oversikt over hva som er tilgjengelig av varer i markedet, egnet distribusjonsløsning og eventuelle støttetjenester som rengjøring og klargjøring for ombruk og resertifisering.
Dette forutsetter imidlertid gode systemer med oversikt over hva som er tilgjengelig av varer i markedet, egnet distribusjonsløsning og eventuelle støttetjenester som rengjøring og klargjøring for ombruk og resertifisering m.m.
I første omgang har deltakerne i prosjektet behov for mer kunnskap om hvordan markedet fungerer i dag, inkludert muligheter og barrierer for å realisere ombruk av bygningsmateriell i Bergens-regionen.
Med dette som utgangspunkt vil deltakerne i prosjektet vurdere grunnlaget for eventuelle anskaffelser eller understøtte eksisterende løsninger, som kan bidra til økt ombruk i virksomhetenes egne prosjekter.
Prosess
Behovskartlegging
Virksomhetene har gjennom 2025 arbeidet med å definere et felles utfordringsbilde og behovskartlegge i felles arbeid. Sammen har konsortiet blitt enige om å stå bak et felles dialognotat som oppsummerer de viktigste behovene prosjektet har.
Dialogkonferanse
De offentlige virksomhetene inviterer herved til dialogkonferanse 16. juni 2025. Formålet med dialogkonferansen er å presentere initiativtakernes behov og motivere markedet til å utvikle fremtidsrettede løsninger. Samtidig ønsker konsortiet innspill fra markedet på hvordan leverandørene ser for seg at behovene best kan dekkes. Behovene er beskrevet i dette dialognotatet (lenke).
I juni inviterer konsortiet til fysisk dialogkonferanse i Bergen. Konsortiet håper på stor oppmerksomhet og stor deltakelse fra andre offentlige virksomheter, fra leverandører med byggeaktivitet og ombruksrelaterte behov innenfor bygningsmaterialer og fra leverandører som ønsker å levere løsninger som kan være med på å sikre infrastruktur for å få opp ombruksaktiviteten i Bergensregionen, og satt denne i system.
Skriftlige innspill og 1:1 dialog
Det blir lagt til rette for skriftlige løsningsforslag fra interesserte leverandører i etterkant av dialogkonferansen. Det gjelder også innbydelse til 1:1 dialog med deltakerne i konsortiet.