Fra idé til realisering – bærekraftige bygg
Kommunene og fylkeskommunen har en viktig samfunnsrolle med tanke på å ivareta klima- og miljø gjennom sine anskaffelser. Dette samtidig som de realiserer funksjonelle og kostnadseffektive bygg. Nasjonalt program for leverandørutvikling, Bygg i Tre og Tredriveren ønsker å bidra til at kommuner i regionen får tilgang på oppdatert fag- og prosesskompetanse i anskaffelse av bærekraftige bygg.
«Fra ide til realisering - bærekraftig bygg» er et opplegg på 4 samlinger; 2 høst 2018 og 2 vår 2019. I tillegg arrangeres det i perioden studieturer og befaringer til aktuelle bærekraftige byggeprosjekter. Målet er at det anskaffes flere miljøvennlige, offentlige bygg med minst mulig klimagassutslipp under bygging, i valg av materialer og i energiløsninger.
Om anskaffelsen
På samlingene i nettverket vil vi hente inn fag- og prosesskompetanse etter behov og dele erfaringer fra byggeprosjekter, øke kompetansen om innovative anskaffelser og bruk av bærekraftige materialer. Kompetanseprogrammet ønsker å utnytte potensialet som ligger i at flere kommuner bygger nettverk og deler erfaringer/kunnskap med hverandre gjennom konkrete anskaffelser/byggeprosesser. Målgruppen er de som jobber administrativt med anskaffelser av nybygg og rehabilitering i kommunene (innkjøpere, arealplanleggere, arkitekter, ingeniører, prosjektledere, eiendomsledere og energi- og miljøvernrådgivere etc.) og politikere som er involvert i vedtaksprosesser i forbindelse med bygg, reguleringsplaner og styrende strategier (eks. klima- miljøstrategi). Hensikten er at deltagerne skal få et innblikk i mulighetsrommet i, og hvordan tilrettelegge for, klimasmarte, bærekraftige bygg- og anleggsplasser. Samlingene vil ha spesielt fokus på planleggingsfasen og bestillerkompetanse med tanke på klimavennlige energiløsninger, materialvalg og fossilfri/utslippsfri bygg- og anleggsplass. Samlingene skal være mest mulig brukerstyrt. For å få mest mulig effekt av deltakelse anbefales det at kommunene/fylkeskommunene arbeider med konkrete byggeprosjekter underveis, og at disse brukes aktivt i samlingene. Kommunene/fylkeskommunene vil bli utfordret på å presentere sine case, problemstillinger, erfaringer, best practice osv. på samlingene. Info Bærekraftig byggeri – fra idé til realisering
PROSESS
Samling 1 - 23.oktober 2018
TEMA:
Betydning av en tydelig klima- og miljøstrategi.
Hvordan planlegge en bygganskaffelse med høye klima- og miljøambisjoner? Bærekraftige plan-, byggeprosesser og materialvalg
Samling 2 - 20. november 2018
TEMA:
Hvordan bli gode bestillere av fremtidsrettede, miljøvennlige bygg?
Hvor «legge lista» for å oppnå ambisjoner om funksjonelle, bærekraftige og kostnadseffektive nybygg og rehabiliteringsprosjekter? - fokus på nasjonale «krav», standardiseringer (eks. TEK 17), sertifiseringssystemer (eks. BREEAM) og energiløsninger.
Samling 3 - 5. mars 2019.
TEMA:
Samspill som gjennomføringsmodell. Samspill som gjennomføringsmodell benyttes i økende grad ved prosjektutvikling og gjennomføring. Dette er et av flere verktøy for prosjektgjennomføring, og de som gjennomfører prosjekter bør ha kjennskap til dette verktøyet. Det finnes flere varianter av samspillmodeller, men noen fellestrekk er det.
Fellestrekk:
– Tidlig involvering av prosjektets aktører
– Fokus på verdioptimalisering
– Integrert organisasjon
– Integrerte prosesser, digitale systemer, Lean metodikk
– Felles økonomiske insentiver – gevinst og risikodeling
– Krav til høy etikk og samarbeidskultur
Samling 4 - 6. juni 2019
TEMA:
Ny lydstandard, tre i fasader, erfaringsdeling fra samspill som gjennomføringsmodell, utslippsfrie og avfallsfrie byggeplasser, hva kan gå galt i et bygg i KL-tre.
Ny lydstandard i NS 8175 er planlagt innført 1.1.2020. Høringsutkastet er nå ute og den nye standarden vil gi utfordringer for etasjeskillere i lette konstruksjoner som tre. Det ble orientert om betydningen av ny lydstandard for bærekraftig byggeri i tre.
Øvre Slettheia barnehage i Kristiansand ble bygget i KL-tre for 6 år siden. Nå er barnehagen stengt og den må rives grunnet fukt og råte. Kristian Eiendom delte sine erfaringer.
Prosjektleders rolle og erfaringer i samspillet. Samspill som gjennomføringsmodell. WSP delte sine erfaringer fra prosjekter i regionen.
Muligheter og utfordringer ved bruk av tre i fasader med fokus på å gjøre riktige og holdbare valg. Stikkord er levetid og holdbarhet til trematerialer, nedbrytning av tre – sopp og råte, riktig materialvalg og trebeskyttelse, umalte trefasader, hvordan design og detaljering påvirker levetid og visuelt uttrykk.
Leverandørutviklingsprogrammet i tett samarbeid med offentlige byggherrer, miljøorganisasjoner, klynger og offentlige instanser har hatt en interesse av at anskaffelser brukes som et strategisk verktøy for å oppskalere og få opp farten på den grønne utviklingen. På samlingen fikk deltagerne en oppdatering på hva som skjer i forbindelse med utslippsfrie og avfallsfrie byggeplasser.
Erfaring med fossilfri byggeplass på Sydskogen nye skole i Røyken Kommune. Hvordan anskaffelsen ble gjennomført, responsen i leverandørmarkedet, hvordan entreprenøren taklet sin første fossilfrie byggeplass, kostnader, anbefaling til andre byggherrer etc.