Utviklingsløp tilknyttet arbeidet med nitrogenfjerning ved avløpsrenseanlegg innenfor Oslofjordens nedbørsfelt
På vegne av prosjektet “Fremtidens renseanlegg” innbyr Norsk Vann BA til konkurranse om midler til gjennomføring av utviklingsløp i forbindelse med pågående prosjekt om nitrogenfjerning ved avløpsrenseanlegg innenfor Oslofjordens nedbørsfelt. Dette er gjort mulig som følge av at Norsk Vann har mottatt tilsagn om tilskudd fra Miljødirektoratet for gjennomføring av prosjektet "Fremtidens renseanlegg". Støttemidlene fra Miljødirektoratet utbetales til Norsk Vann i etterkant av gjennomført utviklingsløp, på grunnlag av rapporter og bekreftet regnskap. Deretter vil midlene overføres til de valgte tilbydere.
Aktører
Dokumenter (8)
Om anskaffelsen
Fremtidens renseanlegg» er et samarbeidsprosjekt der 22 kommuner og IKS-selskap samarbeider om
en felles prosess som skal lede fram til anskaffelse av fremtidens renseanlegg; med hovedvekt på renseanlegg med nitrogenfjerning. Prosjektet skal fremskaffe kunnskapsgrunnlag for å kunne anskaffe fremtidens renseanlegg for den enkelte kommune/IKS, enten:
- I et helt nytt renseanlegg
- Ved utvidelse/påbygg av eksisterende anlegg
- Eller ved å optimalisere eksisterende prosess
Ytterligere informasjon om oppdraget finnes i del 2 – Oppdragsbeskrivelse.
Prosess
Tilbydere til konkurransen om midlene til utviklingsløp
Det kom inn 4 tilbydere innen fristen 15.august 2024. To av tilbyderne ble akseptert til å gjennomføre utviklingsløp.
De 2 prosjektene som gikk videre var:
- Mulighetsstudie av ultrakompakt biologisk nitrogenfjerning ved bruk av fortettet biomasse på renseanlegg i Oslofjord-regionen v/ Suez Water NUF
- MBBR design og prosjektering basert på et «skid» system konsept for avløpsrenseanlegg over 10.000 PE i Norge v/Biowater Technology
Under er en nærmere kort beskrivelse av prosjektene. Mer informasjon om prosjektene ligger under «dokumenter»
Mulighetsstudie av ultrakompakt biologisk nitrogenfjerning ved bruk av fortettet biomasse på renseanlegg i Oslofjord-regionen v/ Suez Water NUF
For å beskytte Oslofjorden er det avgjørende å implementere nitrogenfjerning i alle avløpsanlegg som slipper ut i fjordens nedbørfelt raskt. Nylig er det utviklet flere innovative løsninger for biologisk nitrogenfjerning, inkludert membranluftede biofilmreaktorer (MABR), aerobic granulat slam (AGS), og en forbedret versjon av den konvensjonelle aktivert slamprosessen ved bruk av fortettet biomasse. Disse nye løsningene tilbyr kompakte og svært effektive metoder for biologisk nitrogenfjerning.
MABR brukes først og fremst til å øke nitrogenfjerningskapasiteten til eksisterende biologiske prosesser, mens AGS gir en kompakt løsning for nye (greenfield) anlegg. Fortettet biomasse er imidlertid allsidig og kan brukes på eksisterende aktivert slamanlegg gjennom fortettingsløsninger som inDENSE (patentert av SUEZs partner NewPort) og kan også brukes i nye eller ettermonterte anlegg. Denne tilpasningsevnen gjør den egnet for å forbedre nitrogenfjerning i en rekke scenarier.
SUEZ har utviklet og patentert en fortettet biomasseløsning kalt Cyclor Turbo. Denne løsningen er en videreutvikling av SUEZs sekvenserte batch-reaktor (SBR) CyclorTM og har blitt validert gjennom et fullskala demonstrasjonsanlegg drevet i 24 måneder ved et renseanlegg i Frankrike, med en kapasitet på 600 PE. Demonstrasjonsanleggets suksess sikrer at design- og kontrollfilosofien er optimalisert og skalerbar til fullskala installasjoner.Nøkkelfunksjonen til Cyclor™ Turbo er bruken av fortettet biomasse, som støtter biologisk fosforfjerning og opererer på et konstant nivå. Dette fortettede biomasseutvalget sikrer kun delvis granulering av slammet. Som et resultat er biomassen betydelig mer robust mot sesongmessige belastningsvariasjoner sammenlignet med Aerobic Granular Sludge (AGS)-systemer, samtidig som den tilbyr overlegne sedimenteringsegenskaper sammenlignet med konvensjonelt aktivert slam. Dette gjør Cyclor™ Turbo spesielt godt egnet til å håndtere utfordringene med sesongvariasjoner, inkludert perioder med lave temperaturer og redusert belastning i snøsmelteperioden.
MBBR design og prosjektering basert på et «skid» system konsept for avløpsrenseanlegg over 10.000 PE i Norge v/Biowater Technology
Dette utviklingsprosjektet har fokus på utvikling av effektive løsninger for nitrogenfjerning i Oslofjordens nedslagsfelt. Oslofjorden mottar utslipp fra ca. 60 anlegg over 10.000 PE (ca. 20 anlegg med direkte utslipp) med kun primær eller sekundær rensing. For avløpsanlegg av denne størrelsen er en stor utfordring kostnadene og tiden det tar å implementere en permanent løsning som inkluderer tverrfaglige anbud, planleggingstillatelser, bygninger, bygging og levering av prosessinstallasjonen. Biowater Technology har betydelig erfaring med design og levering av containerbaserte «skid»- løsninger for småskala avløpsrensing. Disse «skids» kan distribueres på kort varsel i enten en midlertidig eller permanent ordning for å oppgradere avløpsvannbehandlingen med en nitrogenfjerningsprosess.