Byggebransjen står for 24% av alt avfall i Norge. Ombruk av byggematerialer reduserer avfallet, i tillegg til at entreprenøren kan kjøpe billigere byggematerialer.
Sist oppdatert
En ny løsning for ombrukskartlegging gjør det enklere for selger av byggematerialer å dokumentere egenskapene til produktet. Bedre dokumentasjon gjør det lettere å selge og kjøpe brukte materialer.

Behov: Enklere resertifisering av byggematerialer

For å få ned utslippene fra bygg- og anleggsbransjen, er sirkularitet et viktig tiltak. Ombruk av byggematerialer gir store miljøbesparelser, men det er behov for systemer som gjør det enklere.

Trondheim kommunes ambisjon er å være den første norske byen som ombruker brukte byggematerialer i stor skala. Derfor hadde de behov for en løsning som gjør det enklere å gjenbruke byggematerialer i byggeprosjekter.

I likhet med nye materialer, krever brukte materialer dokumenterte egenskaper og sertifisering før det kan brukes igjen. Trondheim kommune så for seg en løsning som kunne gjøre det enklere for ikke-eksperter å registrere nødvendig dokumentasjon om gjenbrukbare materialer.

I 2023 lyste Trondheim kommune ut konkurransen som et StartOff-prosjekt, og COWI og Loopfront vant frem med sine idéskisser. Minimumsløsningen (MVP) stod klar i 2024.

StartOff

StartOff er et rammeverk for anskaffelser tilpasset startups. Det er en definert prosess med kontinuerlig veiledning, leverandøren får betalt underveis og veien mot en ny løsning er raskere med kun 15 uker utvikling. Passer for oppdragsgivere som ønsker nye løsninger, og ser muligheter ved å jobbe med gründerbedrifter.

Løsning: Mobil ombrukskartlegging

En av de største barrierene for ombruk er at kjøperen av de brukte byggevarene ikke finner god nok informasjon om kvaliteten og egenskapene til materialene. For den som prosjekterer bygget er det viktig å vite om de byggematerialene som brukes har forsvarlige egenskaper, enten det er nytt eller brukt.

– Ved ombruk er det krav til hvilke egenskaper som skal dokumenteres. Desto mer du dokumenterer, desto lettere er det å ombruke det, sier Håkon Groven, teknologidirektør i Loopfront.

Før StartOff-prosjektet med Trondheim kommune hadde Loopfront allerede en plattform for ombruk av byggematerialer, møbler og inventar. Flere kommuner bruker denne plattformen, inkludert Trondheim. Gjennom StartOff-prosjektet med Trondheim kommune videreutviklet Loopfront og COWI plattformen til å inkludere et verktøy for ombrukskartlegging.

Verktøyet gjør det enklere for brukeren å oppfylle kravet til dokumentasjon, slik at det brukte byggematerialet kan selges på ombruksplattformen. I en typisk situasjon vil brukeren starte med å ta bilder av objektet, registrere dimensjoner, og legge inn informasjon om produsent, modell, produksjonsår og så videre.

Videre gir applikasjonen brukeren veiledning for hvordan man skal gjøre en tilstandsvurdering, beregning av restlevetid og andre egenskaper som er nødvendig å dokumentere. Veiledningen inkluderer videoer som viser hvordan man skal gå frem for å finne den informasjonen man trenger.

– Med vår løsning kan du gjøre ombrukskartleggingen ute på byggeplassen eller inne i bygget. Løsningen gjør at kartleggeren trenger mindre fagekspertise for å gjøre gode vurderinger, forteller Groven.

- Det har vært en utfordring i dag at kjøperen ikke har fått god nok informasjon. Det vil øke andelen ombruk om du kan dokumentere mer informasjon om varen.

- Petter Jacob Fredriksen

I StartOff er det kun 15 uker som er satt av til utvikling, og derfor valgte Loopfront og COWI å begrense tjenesten til bygningsdeler som ombrukes mest: Vinduer, dører, fasadekledning og taktekking.

Fremover planlegger Loopfront og COWI å videreutvikle ombrukskartleggingen til å dekke flere materialtyper, og håper å få med seg flere offentlige aktører som samarbeidspartnere og pilotkunder.

Mål om mindre transport

Byggevarer som krever mye dokumentasjon, som for eksempel bærende konstruksjoner i stål og betong, må sendes til mekanisk testing på et godkjent verksted før det kan godkjennes for ombruk. Det innebærer demontering, transport og ekstra kostnader som både er fordyrende og tidkrevende for den som vil selge.

COWI og Loopfront ser nå på hvordan de kan videreutvikle verktøyet slik at det reduserer behovet for materialtesting.

– Vi skal se på om vi kan finne en løsning som gjør at man ikke trenger å transportere slike varer for å utføre testingen. I de fleste tilfeller er det mulig å unngå det, og det vil spare betydelig med tid og kostnader for kartleggeren, forteller Petter Jacob Fredriksen, prosjekteringsleder for ombruk i COWI.

 

Petter Wibe Nerbye leder Gjenbrukssentralen i Trondheim. Foto: Trondheim kommune

Trondheim kommune har spart millioner

Trondheim kommune har, siden de startet å bruke Loopfronts ombruksplattform i januar 2022, spart 25 millioner kroner i unngåtte nyinnkjøp, og 732 tonn avfall.

Verktøyet for ombrukskartlegging ble tatt i bruk våren 2024, og Trondheim kommune sine erfaringer er blant annet at ombrukskartleggeren får en mye enklere jobb.

– Dette bidrar til at egenskapene er kjent når man vurderer å ta et materiale i bruk. Noe som øker sjansen for ombruk, siden risikoen blir lavere med kjente egenskaper, og man sparer tid i prosjekteringsfasen, forteller Petter Wibe Nerbye, områdeleder gjenbruk i Trondheim kommune.

Loopfront AS

  • Inntok markedet i 2019 med en digital plattform for ombruk og sirkulære prosesser.
  • Består av 15 ansatte lokalisert i Trondheim og Oslo (per august 2024).
  • Har etablert et marked i Sverige og Tyskland.
  • Har over 50 kunder som bruker ombruksplattformen.
  • Løsningen omtalt ovenfor er per okt. 2024 tatt i bruk av Trondheim kommune.

COWI AS

  • Ingeniørselskap som tilbyr rådgivning og prosjektering av komplekse funksjonsbygg, transport, infrastruktur, bærekraftig byutvikling, energi, klima og vann.
  • Opererer primært i Scandinavia, Storbritania, Nord-Amerika og India.
  • Rundt 8000 ansatte totalt, hvorav ca. 1500 er i Norge.

Leverandør

Loopfront

Oslo Science Park, Gaustadalléen 21, Oslo

https://www.loopfront.com/no/

Kontaktperson:

Håkon Groven

Teknologidirektør

hakon@loopfront.com+47 90 72 00 65

Cowi

Karvesvingen 2, Oslo

https://www.cowi.com/

Kontaktperson:

Petter Jacob Fredriksen

Prosjekteringsleder for ombruk

pjfr@cowi.com+47 91 52 27 51

Løser dette ditt behov?

Gjenta en innovativ anskaffelse!

1. Gjenbruk og oppdater behovsbeskrivelsen
2. Gå i dialog med markedet
3. Gjennomfør anskaffelse

Kontakt oss i LUP om du ønsker bistand.

Iris Straume

Iris Straume

Kommunikasjonsrådgiver

iris.straume@lup.no