Loop Wall
Tilgjengelig

Løsning fra

Sirkulære skillevegger i tre

Sist oppdatert
Loop Wall er et prefabrikkert veggsystem som er designet for ombruk. Veggen er lett å montere og remontere, slik at det er enkelt å endre på kontoroppsettet uten å måtte rive og kjøpe nytt.

Behov: Sirkulære innervegger med god lyddemping

I nytt regjeringskvartal ønsket Statsbygg å redusere CO2-avtrykket gjennom bærekraftige materialvalg og innovative løsninger.

Statsbygg hadde behov for innervegger i tre, med god akustikk og muligheter for gjenbruk. Veggene skulle være fleksible, med mulighet for å endre på rominndelingen etter antall ansatte, oppgavefordeling og ulike arbeidsformer. Statsbygg vurderte at modulvegger ville være det mest bærekraftige og funksjonelle, til fordel for tradisjonelle plassbygde vegger som ikke åpner for gjenbruk.

Statsbygg arrangerte en plan- og designkonkurranse i 2020, finansiert av Klima- og miljødirektoratet, hvor Team TewoFlex vant. De endte med å slå seg konkurs i 2022. Moelven Modus, som hadde vært med i konkurransen, fortsatte å jobbe videre med designforslaget sitt. I 2023 ble modulveggene til Moelven Modus valgt til det nye regjeringskvartalet via entreprenøren HENT AS.

Løsning: Modulvegg designet for ombruk

Moelven Modus produserer og leverer flere ulike veggsystemer, hvorav modulveggen Loop Wall er spesialdesignet for ombruk.

Produktet var i støpeskjeen allerede før konkurransen med Statsbygg, men det var først etter deltakelsen i plan- og designkonkurransen at Moelven Modus satte fart på utviklingen og etter hvert patenterte modulveggen.

Stammen på veggen er laget av prefabrikkerte veggkjerner med tildekket isolasjon og rammeverk i spesialdesignet massivt tre. Denne kles med utskiftbare overflater i finér, MDF eller gips, slik at det er enkelt å endre utseende på veggen etter ønsket visuelt uttrykk og funksjonelle behov.

Veggen monteres i et skinnesystem, som sammen med den lave vekten gjør at den er rask å montere. Dette systemet er laget for fleksible arbeidsplasser, hvor behov endrer seg raskt, og lokalene brukes til ulike formål i løpet av sin levetid. At kontorlokaler raskt kan bygges om ved å flytte på veggene, sparer både kostnader og miljø da man unngår å rive vegger og bygge opp på nytt.

Loop Wall veggmoduler av Moelven Modus
Loop Wall kan brukes til å lage alt fra cellekontor til å dele opp et åpent kontorlandskap.
Foto: Sindre Ellingsen

Alle komponentene i veggen er laget av fornybare materialer som egner seg til ombruk. I tillegg gjør prefabrikkeringen og den modulære konstruksjonen at det blir veldig lite avfall og støv under montasjetiden.

– Ombruk er veldig bærekraftig, pluss at vi prøver så langt det er mulig å få tak i komponenter som er miljøvennlige. Mest mulig tre, og mest mulig kortreist, forteller teknisk produktansvarlig i Moelven Modus Kjetil Prytz.

Loop Wall kan brukes overalt hvor det er behov for en tettvegg. Veggen leveres i tre ulike lydklasser, slik at de kan imøtekomme alle behov, inkludert strenge krav til lydisolasjon.

Med Loop Wall kan du gjenbruke rundt 90 prosent av veggen opp mot fem til seks ganger

- Kjetil Prytz

I korte trekk

  • Kort monteringstid med lite støv og avfall.
  • Veggen kan flyttes og gjenbrukes flere ganger.
  • Gjenbruk av veggen sparer både kostnader og miljø.
  • Laget av fornybare materialer.
  • Imøtekommer krav til lyddemping.
  • Bidrar til å møtekomme kravene til miljøsertifisering av bygg etter BREEAM-NOR Outstanding.

Ombygging med miljøgevinst

Loop Wall kan gjenbrukes flere ganger i samme bygg, eller flyttes til andre bygg. Etter hvert som man gjør flere endringer på rominndelingen i bygget, vil miljøgevinsten bli større fordi hver ombygging ellers ville resultert i mye avfall og innkjøp av nytt materiale.

– Det blir veldig mye avfall av en sånn tradisjonell vegg som må kastes og bygges på nytt. Mens med Loop Wall kan du gjenbruke rundt 90 prosent av veggen opp mot fem til seks ganger, og det er det som utgjør den store forskjellen med en sånn modulvegg. Det er rett og slett smart, sier Prytz.

For å imøtekomme de strengeste kravene til miljøsertifisering av bygg, har Loop Wall miljødeklarasjon etter standarden for EPD (Environment Product Declaration).

Loop Wall ble tilgjengelig for markedet i 2021, og er per mai 2024 blant annet installert i Lnett sitt kontor i Stavanger via entreprenør Backe Rogaland AS og til det nye Regjeringskvartalet gjennom entreprenøren HENT AS.

Modulveggene passer til alle typer næringsbygg, formålsbygg og andre offentlige bygg hvor det vil være behov for å endre på romfordelingen flere ganger i løpet av byggets levetid.

Moelven Modus AS

  • Produserer og leverer fleksible og gjenbrukbare romløsninger til næringsbygg.
  • Loop Wall er modulsystemet tilpasset gjenbruk og kostnadseffektiv endring av kontorlandskap.
  • 280 ansatte (per juni 2024) spredt over åtte regionskontorer i landet.
  • Eid av Moelven-konsernet under divisjon for byggsystemer.

Leverandør

Moelven Modus

Asfaltvegen 1. Jessheim

https://www.moelven.no/modus/

Kontaktperson:

Kjetil Prytz

Teknisk produktansvarlig

Kjetil.Prytz@moelven.no+4748045261

Løser dette ditt behov?

Gjenta en innovativ anskaffelse!

1. Gjenbruk og oppdater behovsbeskrivelsen
2. Gå i dialog med markedet
3. Gjennomfør anskaffelse

Kontakt oss i LUP om du ønsker bistand.

Ida Laustsen

Fagleder skalering

idaskaaret.laustsen@lup.no