Tilgjengelig

Løsning fra

Energilagring i skolebygg

Holmlia skole fikk en innvendig og utvendig rehabilitering i 2019-2022, der blant annet taket ble oppgradert med solceller.
Sist oppdatert

Behovet: smart energibruk og lagring av solenergi

Flere offentlige virksomheter har energiproduserende bygg med solceller på bygningskroppen. Ved etablering av store solcelleanlegg på tak eller fasader, blir det produsert mye energi som bygget selv ikke har behov for. Undervisningsbygg Oslo KF (nå Oslobygg KF) ønsket å finne best mulig måte å utnytte overskuddsstrømmen på.

Etter å ha gjennomført en plan- og designkonkurranse i 2018, ble det kåret fem vinnere. Tre av disse gikk videre: Sweco, Eco Stor og eSmart Systems. Etter hvert som prosjektet endret seg, falt prosjektet utenfor flere av selskapenes interesseområder, og til slutt var det Eco Stor som fikk installere sin løsning på Holmlia skole høsten 2022.

Løsningen: brukte bilbatterier

Eco Stor har installert ti batterier med en samlet kapasitet på 150 kWh i et eget tilbygg på Holmlia skole. Batteriene lagrer overskuddsenergien fra solcelleanlegget som er installert på taket, slik at det kan brukes på et senere tidspunkt eller selges til nettet.

– Det fungerer på samme måte som nye energilagringssystemer, men er mer bærekraftig. Det er fordi produksjon av batterier er veldig energikrevende, og materialene som benyttes ikke nødvendigvis er bærekraftige, forteller salgs- og forretningsdirektør i Eco Stor Leif Edward Rønning.

Eco Stor sin forretningsidé er å gjenbruke Nissan Leaf batterier. En stadig eldrende elbilpark betyr at flere og flere elbiler etter hvert må skrotes, men batteriene kan gjerne brukes utover bilens levetid. Nissan påstår at deres Leaf-modell har en gjennomsnittlig levetid på ti år, men at batteriet i bilen kan brukes i opp til tolv år lenger.

– Det at man bruker batteriene så mye som mulig før man resirkulerer dem er svært viktig med tanke på bærekraft, fremhever Rønning.

I forbindelse med renoveringen av Holmlia skole, ble det bygget et eget tilbygg for energilagringssystemet. Dette ble gjort for å øke brannsikkerheten. Foto: Eco Stor

Du har en økonomisk vinning, og en fornybar energivinning. I tillegg til å spare penger kan skolen dokumentere for at strømmen de bruker kommer fra en fornybar kilde.

- Leif Edward Rønning

I korte trekk

  • Gjenbruk av gamle bilbatterier er bærekraftig, og kan forlenge levetiden med 7-15 år.
  • Brukte bilbatterier er ikke like volumeffektive som nye, og må brukes litt penere.
  • Mellomlagring av strøm er smart samfunnsøkonomi da det belaster strømnettet mindre.

Gevinster på Holmlia skole fra solceller + energilagring

  • Skolen bruker selvforsynt energi i kombinasjon med energi kjøpt fra nettet.
  • Bruk av egenprodusert strøm sparer skatt og avgifter ved kjøp av strøm fra strømnettet.
  • Sparer årlig 67500 kroner på å minske effekttoppene. I tillegg kommer reduserte kostnader i strømforbruk.

Reduserer behovet for tilført energi

På Holmlia skole er ikke solcelleanlegget og batteriene nok til at skolen kan være helt selvforsynt på energi gjennom hele dagen. Men det at skolen kan bruke egenprodusert strøm midt på dagen når strømprisene er høye, sparer skolen for flere tusen kroner i måneden.

– Uten lagring, hadde overskuddsstrømmen blitt solgt på strømnettet, og det er dumt fordi du ønsker å bruke all den strømmen du produserer. Mens hvis du mellomlagrer i batteriet, sånn at strømmen aldri egentlig forlater skolen, så slipper du å betale skatter og avgifter for å kjøpe strøm, forklarer Rønning.

I vintermånedene når solcellene produserer lite eller ingen strøm, har batteriene en annen viktig funksjon. De gjør at man kan kjøpe strøm på den tiden av døgnet når strømprisene er lavest, og lagre det til den tiden av døgnet når strømprisene er høyest. Da kan man tilføre lagret strøm når forbruket er høyest, noe som senker effekttoppene, og gir en lavere nettleie.

– For Holmlia, som har 150 kWh installert, så betyr det cirka 450 kroner per kWh, som utgjør 67500 kroner per år, sier Rønning og understreker at det kan være store variasjoner fra ett bygg til et annet.

Brukes flere steder

Eco Stor har installert en tilsvarende løsning (men med større kapasitet) på Tiller Videregående skole i Trondheim, i tillegg til flere næringsbygg og industribygg. I tillegg har de utviklet et energilagringskonsept som brukes for å forsterke eksisterende strømnett.

Eco Stor

  • Leverer energilagringssystemer til næringsbygg, industribygg og skoler.
  • Leverer også energilagringssystemer for å forsterke eksisterende strømnett.
  • Har løsninger installert flere steder i Norge og Tyskland. Planlegger å ekspandere til resten av Europa.
  • Startet med 1 ansatt i 2018. Består nå av 20 ansatte i Norge, 2 i England, 1 i USA og 40 i Tyskland.
  • Omsatte for 600 millioner i 2022.

Leverandør

Eco Stor

Stortingsgata 6, 0161 Oslo

https://www.eco-stor.com/

Kontaktperson:

Leif Edward Rønning

Salgs- og forretningsdirektør

leif.ronning@eco-stor.no

Løser dette ditt behov?

Gjenta en innovativ anskaffelse!

1. Gjenbruk og oppdater behovsbeskrivelsen
2. Gå i dialog med markedet
3. Gjennomfør anskaffelse

Kontakt oss i LUP om du ønsker bistand.

Ida Laustsen

Fagleder skalering

idaskaaret.laustsen@lup.no