Standardisering av nye strålesentre
Helse Sør-Øst ønsker å realisere behovet for nybygg for strålebehandling i regionen innen 2032, basert på felles føringer og standardisering, tett på øvrige sykehusbygg. Stikkord: tidliginvolvering av utførelseskompetanse og leverandører, prosjektering av én standardløsning for fire bygg lokalisert i fire forskjellige fylker.
Aktører
Dokumenter (5)
- Invitasjon til dialogkonferanse 30.august 2024
- Master PPT "Standardisering av nye strålesentre" på dialogkonferansen 30.august 2024
- 240903 Utkast til skisseprosjekt standardisering strålesentre
- Videre dialog - skriftlig innspill og én til én-møter
- 241001 Oppdragsgivers oppsummering av innspillene / én til én-møtene
Om anskaffelsen
Helse Sør-Øst ser et spennende potensial til å få til gode synergier for alle involverte i å organisere et utbyggingsprogram basert på høy grad av standardisering. De håper nå at markedet kan bistå dem med å identifisere de riktige arbeidsmetodene, teknologiene og gjennomføringsstrategien for dette prosjektbehovet.
Arbeidet med standardisering av nye strålesentre etterstreber å imøtekomme de milepæler og tidsfrister som de regionale byggeprosjektene gjennom sin faseplanlegging legger til grunn. De fire strålesentrene inngår i følgende etablerte, regionale prosjekter:
Prosjektet med standardisert strålebehandling skal tilpasses denne overordnede gjennomføringsplanen på en måte som gir størst mulig grad av gevinstrealisering for Helse Sør-Øst.
Prosess
Behovsfasen
Strålebehandling for ulike kreftformer er høyt spesialisert behandling, og krever spesialisert personell og store investeringer i bygg.
Sykehusbygg HF har utarbeidet et kunnskapsgrunnlag som ble publisert våren 2024. Kunnskapsgrunnlaget benyttes som utgangspunkt for å etablere en regional standard for nye strålesentre i Helse Sør-Øst. Dette arbeidet utføres i Helse Sør-Øst RHF i samarbeid med de aktuelle helseforetakene og med bistand fra Sykehusbygg HF, arkitekter, tekniske rådgivere og kalkulatører. Deltakere på dialogkonferansen oppfordres til å lese kunnskapsgrunnlaget for å forstå prosjektets standardiseringsambisjon.
Planlegging av stråleterapi – et kunnskapsgrunnlag
Standardiseringsarbeidet har frem til nå gått ut på å utarbeide tegninger av et frittstående bygg i to etasjer med tre behandlingsrom, med unntak av ved Ahus som skal ha fire. Fokus i arbeidet har vært rettet mot funksjonell organisering av arealer. Ambisjonen er at en frittstående bygningsstruktur skal kunne etableres som en tilnærmet selvstendig komponent, som på enklest mulig måte kan implementeres i tilknytning til nevnte lokasjoner og prosjekter. Som grunnlagsinformasjon utarbeides det nå et hovedprogram og tilhørende skisseprosjekt, samt en basiskalkyle basert på tidligere erfaringer.
Dialogfasen
Dialogen med markedet er primært innrettet mot å kartlegge markedssituasjon med hensyn til prosjektets attraktivitet, samt få en diskusjon knyttet til muligheter og utfordringer knyttet til standardiseringsambisjonen.
Gjennomføring av dialogen:
Leverandørdialogen vil i første omgang bestå av en dialogkonferanse fredag 30.august 2024, skriftlig innspill med påfølgende en-til-en-møter i uke 38 (16-20.sept. 2024)
I dialogen ønskes det blant annet innspill på:
- Egnethet: Hvordan vurderer dere, ut fra deres fag/leverandørområde, potensialet for å kunne få til en ensartet utbygging av de fire lokasjonene, basert på et standardisert konsept? Hvilke muligheter og utfordringer ser dere med denne formen for sekvensiell utbygging?
- Attraktivitet: Hva vil gjøre disse prosjektenes bygg/leveranser, kompleksitet, innovasjonsambisjon, fysisk størrelse/utforming m.v, attraktive for dere de kommende årene i nevnte område?
- Gjennomføringsmodell: Hvilken gjennomføringsmodell mener dere er best egnet for å løse prosjektets behov, og hvorfor?
- Organisering: Hvordan bør prosjektet organiseres for å få til en mest mulig rasjonell gjennomføring, hvor vi ideelt sett prosjekterer en gang, og implementerer ved fire lokasjoner? Hvordan kan vi sammen skape en kultur i dette prosjektet som bidrar til at alle involverte parter får et eierskap til prosjektet og tenker optimal flyt i alle prosesser?
- Industrialisering: Hvordan kan vi legge best mulig til rette for standardisering og industrialisert produksjon?
Se eget vedlegg – videre dialog; skriftlig innspill og én til én-møter.
Se også kunnskapsgrunnlaget for planlegging av stråleterapi
Oppsummering fra dialogen (skriftlig innspill og én til én-møtene)
Sykehusbygg fikk 9 skriftlig innspill og har gjennomført dialogmøter med de aktørene som meldte interesse for det, med unntak av leverandører av medisinsk-teknisk utstyr, som blir invitert til en egen dialogprosess nå fremover med oppstart i midten av oktober 2024. Oppsummert var sykehusbygg meget godt fornøyd med interessen for prosjektet og de innspill de mottok og kunne konstatere at prosjektet fremstår som attraktivt og godt samstemt med markedets vurderinger.
Innspillene, og sykehusbygg sine vurderinger til disse er nå «generalisert» og oppsummert i et eget dokument (se under dokumenter).
Parallelt med dette arbeides det med å klargjøre konkurransedokumenter, med målsetning om å kunngjøre konkurranser for prosjekterings-, og entreprenørleveranser i løpet av høsten.
Informasjon desember 2024: Fremskriving av pasientdata - endring i behovet for kapasitet og konsekvenser av det
I dialogen med markedet ble det fremlagt en forventning til et prosjektforløp og en gjennomføringsmodell som på beste måte svarte ut behovet som Helse Sør-Øst hadde. Men i november mottok Helse Sør-Øst så nye framskrivninger av pasientdata som grunnlag for kapasitetsvurderinger. På bakgrunn av nye framskrivninger har det vært nødvendig å revurdere kapasitet og behov for nye behandlingsenheter. Saken ble behandlet i styremøte i Helse Sør-Øst 22.11.2024. Som det fremgår av denne behandling er det nødvendig å følge utviklingen i framskrivning tett videre, samt at Ahus utsettes på ubestemt tid. Dette har naturlig nok stor betydning mht. den opprinnelige forventningen. Prosjektet har derfor gått videre med en planlegging som i større grad er innrettet mot å forberede en utbygging av Telemark, men fortsatt med en ambisjon om at dette arbeid skal kunne gjenbrukes ved fremtidige behov for stråleenheter.
Så snart rammene for oppdraget på Telemark er avklart vil det bli utlyst konkurranse om kontrakter på rådgivningsoppdrag og entreprenørleveranser. Når det gjelder medisinsk-teknisk utstyr vil det for Telemark bli benyttet eksisterende rammeavtaler for å dekke dette behov.