Bedre inneklima i eksisterende bygg
Bergen kommune og Undervisningsbygg Oslo KF forvalter til sammen over 2 millioner kvm bygningsmasse. I denne innovative anskaffelsen søkte de løsninger som effektiviserer oppgradering av ventilasjon i eksisterende bygg. De utfordret markedet på en ny løsning som ville redusere behov for bygningsmessige inngrep, som kan installeres mens bygning er i bruk, og som reduserer byggetiden.
Resultater
Om anskaffelsen
Vinnerne av innovasjons-/idékonkurransen ble Caverion AS og Systemair AS, som ble premiert med kr 100 000,- hver. Med utgangspunkt i vinnerforslagene ble det igangsatt en utviklingsfase for å teste ut løsningene. Høsten 2016 Caverion installere et nytt klimaanlegg på Trosterud skole – rom for rom – mens skolen er i full drift.
Denne type prosjekter blir vanligvis omfattende og kostbare, fordi skolen må stenges helt. Elevene må flytte til andre bygg, som gjerne er brakker, mens rehabiliteringen pågår. Dette prosjektet skal pågå mens skolen har normal drift og alle elever er til stede.
Multiconsults datterselskap Analyse & Strategi har gjort en gevinstanalyse av anskaffelsen. Bare på Trosterud skole er det en beregnet gevinst på 10-12 millioner kroner, i tillegg til besparelser knyttet til tidsbruk og fleksibilitet.
Et konservativt anslag i gevinstanalysen viser at norske kommuner de neste 10 årene kan spare mellom 21-26 milliarder kroner på å rehabilitere ventilasjonen i skolebygg på en smart måte.
Den felles, innovative anskaffelsen for Bergen og Oslo kommuner har allerede gitt gevinst. Caverion har fått en teknologi-boost. – Vi ønsker å være i front på teknologiutvikling og det er svært nyttig for oss å teste ut hvordan man utvikler et inneklimaanlegg mens skolen er i full drift, sier Roar Andersen, direktør for forretningsutvikling i Caverion.
Se filmen om den innovative anskaffelsen
Prosess
Vurdere behov
Samtlige av de 177 skolene/750 bygningene som Undervisningsbygg Oslo KF har ansvaret for å utvikle, drifte og forvalte, skal i løpet av en 10 års–periode være oppgradert med hensyn til innemiljø. Det samme gjelder de 98 skolene som Etat for utbygging i Bergen kommune har ansvaret for.
Ettersom de sto overfor samme utfordringer omtrent på samme tid, gikk de to etatene i samarbeid i den videre prosessen – under ledelse av en felles prosjektleder.
Planlegge og organisere
Partnerne søkte løsninger som kunne effektivisere oppgradering av ventilasjon i eksisterende bygg.
I samarbeid med bransjen siktet man seg mot å frembringe nye og bedre løsninger for luftbehandlingsanlegg og luftdistribusjon i skoler, barnehager og sykehjem. Løsningene skulle være i samsvar med nye teknologiske muligheter (VAV og DCV – Demand Controlled Ventilation) og de forutsetninger som ligger til grunn i bygg med passivhusegenskaper.
I stedet for å benytte seg av dagens løsninger ville de utfordre leverandørmarkedet til å komme opp med de riktig gode, fremtidsrettede løsningene. De to siktet seg inn på å gjennomføre en innovativ prosess, og på den måten dra nytte av markedets kompetanse.
Det var en forutsetning at installasjonen skulle foregå mens skolene var i full drift.
Dialog med markedet
Et samarbeid med Nasjonalt program for leverandørutvikling ble etablert. Det ble invitert til dialogkonferanse for aktuelle leverandører 21. mai 2014.
I etterkant av konferansen ble leverandørene invitert til å komme med innspill. På grunnlag av innkomne innspill kunne de leverandørene som var interessert i det, få en-til-en-møte med oppdragsgiverne for å utdype sine innspill under «fire øyne». Innspillene skulle tas i betraktning ved utforming av kravspesifikasjon og valg av konkurranseform.
Det var ikke forbeholdt de fremmøtte å delta i utviklingen av nye produkter eller løsninger.
Målet med dialogkonferansen var å diskutere ventilasjonsløsninger som kunne være rimeligere både i anskaffelse og drift enn dagens løsninger, og som samtidig ivaretok krav til levetid, driftssikkerhet og arbeidsmiljø/inneklima.
Nær 20 representanter for om lag et dusin leverandører i ventilasjonsbransjen deltok på konferansen.
Gjennomføre konkurranse
Etter dialogkonferansen ble markedet invitert til en innovasjonskonkurranse hvor formålet var å utvikle og levere forslag til løsninger på behovene og utfordringene som ble presentert på konferansen.
I første omgang var siktemålet å få til innovative løsninger som kunne utvikles til prototyper, deretter eventuelt gjennomføre tradisjonelle anskaffelser. Målet var å få best mulig kunnskap om mulighetene og alternative løsninger.
Ved å gå sammen i dette arbeidet skapte de to etatene et rimelig stort volum for de aktuelle leverandørene, og det regnet man med at leverandørene kunne la seg friste av.
De premierte forslagene skulle videreføres i utviklingsprosjekter. Hvis/når prototypene foreligger, ville de to etatene ha mulighet til å gjøre ordinære anskaffelser, enten felles eller hver for seg, hvor alle interesserte igjen har mulighet til å delta.