TV 2 avslører at kunstgressbaner ender opp i naturen

av Ida Laustsen

Hvert år fjernes rundt 80 norske kunstgressbaner. De inneholder like mye plast som 1,4 millioner plastposer – hvert år ender flere av dem i naturen. TV 2 setter søkelys på problemet med en rekke avsløringer og nyhetsinnslag.

Faksimile: www.tv2.no

Hvert år fjernes rundt 80 norske kunstgressbaner. Å kvitte seg med kunstgressbaner er kommunene og klubbenes ansvar. Men de miljøvennlige løsningene er dyre, og klubbene har ofte dårlig økonomi. Derfor blir resultatet at gamle kunstgressbaner ender opp i naturen. TV 2 setter søkelys på problemet med en rekke  nyhetsinnslag. TV 2 kan avsløre at mange kunstgressbaner sendes til deponi til tross for forbud, fordi kunstgresset er brannfarlig.  Andre steder blir de gamle kunstgressbanene plassert i naturen. Dette er tilfelle blant annet ved siden av fotballbanen på Flaktveit i Bergen, ved Aspmyra i Bodø og i Mandal.

Anskaffelser som verktøy for å fjerne kunstgressbanene

Det er viktig at kommunene og klubbene som eiere av kunstgressbanene krever at de fjernes på en ansvarlig og lovlig måte. Krav til resirkulering, destruksjon og avfallshåndtering kan stilles når de gjør anskaffelser av kunstgressbaner. Slik kan anskaffelser brukes som et verktøy for å fjerne kunstgressbanene på rett måte. For å få til miljøvennlige kunstgressbaner, er det viktig med innovative løsninger for de nye banene som bygges – og flere offentlige virksomheter bruker innovative anskaffelser til å etterspørre nye, og bedre løsninger. I tillegg til nye løsninger for kunstgress, er det avgjørende at de 80 banene som fjernes årlig og inneholder gummigranulat, fjernes på riktig måte for å sikre at de ikke skader miljøet.

Nye forretningsmuligheter?

Utfordringer byr også på muligheter. Her ligger det mye potensiale for innovasjon, og denne utfordringen kan være starten på nye forretningsmuligheter for bedrifter, gründere og avfallsselskaper. På dialogkonferansen vi arrangerte 15. mai 2019 ble det presentert spennende løsninger fra nyskapende bedrifter. Se alle presentasjonene her. 

Se TV 2s saker om kunstgressbaner her: