Standardiserte klima- og miljøkrav for bygg og anlegg i offentlige anbud
Standardisere klima- og miljøkrav og kriterier kan gi større klimaeffekt raskere ved å bringe en tydelig signatur fra offentlige bestillere ut i markedet. Aktørene i markedet kan standardisere løsninger og metoder. De fem byggherrene går i front for dette arbeidet, og håper at flere kan ta i bruk det samme rammeverket. Det legges opp til tett dialog med leverandører og aktørene i byggebransjen.
Om anskaffelsen
Alternativet til harmoniserte og standardiserte klima- og miljøkrav (eller kriterier) er at hver enkelt byggherre lager sitt eget regelsett, og at markedsaktørene på sine side tilpasser sine løsninger til ulike og skiftende krav. Fordelen med standardisering er åpenbare:
-
- Standardisere krav gjør det enklere for offentlige byggherrer å oppfylle intensjonen i miljøbestemmelsen i anskaffelsesforskriften, hvor hovedregelen er et tildelingskriterium med 30% vekt på klima- og miljøhensyn
- Standardiserte krav gjør det enklere å lage konkurransegrunnlag, lage tilbud og vurdere forslagene fra markedsaktørene
- Standardiserte krav gjør det mer forutsigbart for markedsaktørene som skal utvikle løsninger som svarer opp for strengere klima- og miljøkrav og kriterier.
- Standardiserte krav og løsninger for dette gjør det enklere å beregne effekten av tiltakene
- Standardiserte krav og løsninger for dette er mer kostnadseffektivt fordi behovet for skreddersøm for hver aktør reduseres
En utfordring med standardiserte krav og løsninger er at de fort kan blir utdatert. En annen utfordring er at standarder kan forsinke en sunn utvikling og bruk av nyere løsninger med potensielt større klima- og miljøeffekt. Disse utfordringene kan reduseres gjennom hvordan krav og kriterier er utformet, for eksempel ved innrette krav og kriterier på miljøeffekt og ikke på løsning. Dette er bekymringen vi tar med oss inn i arbeidet med standardisere krav og metodikken for å etterspørre, beskrive og dokumentere klima- og miljøløsninger i bygg og anlegg.
Statistikk om klima og miljøhensyn i offentlige anskaffelser, DFØ
Prosess
Prosjektetablering
I denne første fasen samler aktørene seg om en felles målsetting og plan for arbeidet med harmoniserte og standardiserte krav til klima og miljø
Harmonisering og standardisering
I steg to sammenstiller vi de fem byggherrenes individuelle krav og metoder til klima og miljø i sine bygge- og anleggsprosjekter, og forsøker å finne frem til et felles kravsett og metode for å be om, foreslå og dokumentere løsninger.
Markedsdialog
Neste skritt er å initiere dialog med aktørene i bygg- og anleggsbransjen for å innhente råd og forslag til standardisere klima- og miljøkrav, og hvordan markedsaktørene kan og bør respondere på dette til beste for klima og miljø, markedsdynamikk og innovasjonstakt.
Publisering av standardisere klima- og miljøkrav
Etter markedsdialog vil en justert versjon av klima og miljøkrav og metodikken for dette forankres hos byggherrene og deres eiere for publisering på Doffin. Hensikten er å gi markedsaktørene et tydelig signal om hvilke krav byggherrene bak initiativet kommer til å stille, fra hvilket tidspunkt og en gradvis tilstramningen av klima- og miljøkrav over tid.
Anskaffelser
De standardiserte kravene til klima og miljø vil bli tatt i bruk i tråd med den tidshorisont og med den styrke som byggherrene har varslet i kunngjøringen på Doffin.
Evaluering og revisjon
Etter at de standardiserte kravene til klima og miljø har vært i bruk en stund vil det være naturlig at man evaluerer hvilke effekter dette har hatt for klima og miljø, markedsdynamikk, innovasjonstakt, kostnadsnivå osv. I etterkant av evalueringen skal de standardiserte kravene og metodikken revideres.