Tilgjengelig

Løsning fra

Beslutningsverktøy for fremtidens kraftsystem

Løsningen er et brukervennlig verktøy for beslutningsstøtte som gjør hele jobben med finne sanntidsdata, analysere det, og gjøre simuleringer og modellering.
Sist oppdatert
Effektiv og enkel skissering av ulike alternativer for nettutbygging sammen med kostnadsberegninger, gjør det mulig for nettselskapet å spare tid og ressurser i planleggingsprosessen.

Behov: Beslutningsverktøy for fremtidens kraftsystem

Nettselskapet Lnett driver strømnettet i Sør-Rogaland. I løpet av de neste årene skal de skifte ut mange av dagens trafostasjoner på grunn av alder og økt kraftbehov. Lnett har lite data som kan gi en pekepinn på hvordan det fremtidige kraftbehovet kan løses best: Skal nye trafostasjoner plasseres der de gamle står i dag? Kan én stasjon erstatte flere av de gamle? Kan kapasitetsbehovet løses ved å bygge nye linjer, eller endre spenningsnivået?

Usikkerheten rundt framtidig kraftbehov gjør det vanskelig å vurdere hva som skal bygges. Derfor ønsket Lnett en løsning som kunne gi bedre data og beslutningsgrunnlag for å identifisere de beste alternativene for nettutbygging. Lnett valgte å gjøre en innovativ anskaffelse gjennom rammeverket i StartOff. InfoTiles vant frem i konkurransen, og etter 15 uker med utvikling var minimumsløsningen (MVP) klar i juni 2024.

StartOff

StortOff er et rammeverk for anskaffelser som tilrettelegger for offentlig innkjøp fra oppstartsselskaper. Det er en definert prosess med kontinuerlig veiledning, leverandøren får betalt underveis og veien mot en løsning er rask med 15 uker utvikling. Passer for oppdragsgivere som ønsker nye løsninger, og ser muligheter ved å jobbe med gründerbedrifter.

Løsning: Automatisert datainnsamling

Det Stavanger-baserte selskapet InfoTiles har utviklet et digitalt beslutningsverktøy som gjør det raskere og enklere å planlegge fremtidige utbygginger av strømnettet. Løsningen viser hvilke kostnader, samfunnsøkonomiske effekter og naturkonsekvenser en skissert utbygging av strømnettet vil ha.

– Informasjonsmengden når man skal ta høyde for alle faktorer, blir fort veldig stor. Den historiske tilnærmingen har i stor grad basert seg på manuelle prosesser som er personavhengige og tidkrevende, forteller Marco Westergren, analysedirektør i InfoTiles.

Ved hjelp av analyseverktøy, grafteori og KI, kan InfoTiles koke ned sammensatt informasjon til enkle svar. Løsningen plotter inn fremtidige storforbrukere av strøm, for eksempel batterifabrikker og datasentere, og finner optimale ruter for nettutbygging som minimerer kostnadene og begrenser naturinngrepene.

I verktøyet kan prosjekterende lage enkle skisser av fremtidige trafostasjoner og kraftledninger for å beregne utbyggingskostnadene. Ved å bruke fargekoder, indikerer verktøyet hvor enkelt eller komplisert det blir å bygge ut hver del, hvor kostnadene er strukturert etter kalkyleverktøyet REN.

– Verktøyet gir en innsikt i hvor og hvordan man skal prioritere oppgraderingen og utbyggingen av ny strøminfrastruktur. Det hjelper strømselskapene med å ta bedre avgjørelser, slik at entreprenørene får tydeligere prioriteringer og strømlinjeformede prosesser, sier Westergren.

Når nettselskapet har landet på en fremtidig plan for utbygging av strømnettet, må det søkes konsesjon fra NVE. Verktøyet gjør det lett å dokumentere hvordan og hvorfor man kom frem til planen, siden all informasjon kan lastes ned i tabellform. Det effektiviserer prosessen med å imøtekomme NVEs krav om dokumentasjon.

Det endelige målet er at strømkundene skal ha et mer stabilt og forutsigbart strømnett, samtidig som man ruster opp samfunnet mot en utslippsfri fremtid

- Marco Westergren
Visuell fremstilling av en skissert utbyggingsrute: Kostnadsestimat vises nederst til venstre og naturinngrep listes opp nederst til høyre. Fargekodene øverst til høyre indikerer vanskelighetsgrad sett opp mot kostnader.

Kan brukes av alle strømselskaper

Løsningen er klar til bruk i dag. Målet er at det skal være en fellestjeneste for alle nettselskapene i Norge. Samtidig er den laget med nok fleksibilitet til å tilpasses nye behov.

Nettselskaper kan velge å kjøpe løsningen som en ferdig programvare, eller legge inn InfoTiles sine analyseverktøy i en kartplattform de allerede bruker og liker. Slik kan brukerne fortsette å jobbe i programmer de allerede er godt vant med, men fortsatt få tilgang til bedre verktøy.

– Som en veldig teknisk bedrift har vi hatt hovedfokus på at “motoren” fungerer først, slik at vi kan understøtte samhandling med eksisterende løsninger hos nettselskapene, opplyser Johnny Gunneng, administrerende direktør og grunnlegger av InfoTiles.

Lnett: Dette er en støtte for hele bransjen

Lnett håper at dette er starten på et nytt bransjeverktøy, som de i samarbeid med andre nettselskap kan bygge videre på.

– For Lnett sin del har det handlet om å lage et verktøy som støtter opp under den standardiseringen som vi ser ellers i bransjen. Vi har standardisering i forhold til data på kost og i forhold til nettmodell. Og det å introdusere denne type verktøy som ser på de samme dataene, det gjør at du får en støtte for hele bransjen, og ikke bare for Lnett som selskap, sier Lars Andre Kalve, direktør for nettstrategi og analyse i Lnett.

InfoTiles AS

  • Grunnlagt i Stavanger i 2016.
  • Tilbyr KI-drevne løsninger som bistår byer og forsyningsselskaper med å bli mer bærekraftige og ta bedre datadrevne beslutninger.
  • Har fra før av et analyseverktøy som finner lekkasjer, forbedringer og vedlikeholdsbehov i vannettverk.
  • VA-analyseverktøyet brukes i flere norske kommuner, i tillegg til i Storbritannia og Sveits.
  • Utviklet et beslutningsverktøy for Lnett gjennom et StartOff-prosjekt, og jobber for at det skal etableres som en fellestjeneste for alle norske nettselskaper.
  • Per september 2024 bestod InfoTiles av seks ansatte.

Leverandør

InfoTiles

Sverdrups gate 27, 4007 Stavanger

https://www.infotiles.no/no

Kontaktperson:

Johnny Gunneng

Administrerende direktør

johnny.gunneng@infotiles.no+47 90 61 93 64

Løser dette ditt behov?

Gjenta en innovativ anskaffelse!

1. Gjenbruk og oppdater behovsbeskrivelsen
2. Gå i dialog med markedet
3. Gjennomfør anskaffelse

Kontakt oss i LUP om du ønsker bistand.

Iris Straume

Iris Straume

Kommunikasjonsrådgiver

iris.straume@lup.no