
Innhenting, sammenstilling og analyse av trafikkdata
Seksjon for trafikkstyring og analyse (TSA) i Trafikkavdelingen i Bymiljøetaten (BYM) skal sikre effektiv trafikkavvikling og god kapasitetsutnyttelse av veiinfrastrukturen i Oslo kommune, og bidra til utvikling av et transportsystem som ivaretar alle transportgrupper. For å løse disse oppgaver på en god og effektiv måte har BYM behov for et nytt verktøy for helhetlig sammenstilling og analyse av eksisterende og nye trafikkdatakilder.
Aktører
Om anskaffelsen
BYM har som målsetting å anskaffe ei løsning som bidrar til at de :
-
- drifter og forvalter byen på en ressurseffektiv måte og drar nytte av synergimuligheter på tvers i etaten og kommunen
- som fagetat står trygt i faglige vurderinger som understøtter beslutninger om prioriteringer av tiltak
- leverer på oppfølging av vedtatte strategier og handlingsplaner, rapportering på arbeid med trafikkreduksjon, bidrag med trafikkdata på kommunalt veinett til nasjonale tjenester, m.m.
- som veieier har oppdatert og god tilgang til trafikkdata om eget veinett
- er tilpasningsdyktig og kan ta vurderinger basert på ny informasjon som ikke var tilgjengelig i utgangspunktet.
- er et ledende fagorgan som holder seg oppdatert og tar i bruk de mest relevante datakildene
Prosess
Behovskartlegging
BYM har behov for et verktøy som forenkler og videreutvikler beslutningsgrunnlag for tiltak og prioriteringer som berører hele transportsystemet i Oslo by.
BYM har behov for å effektivisere dagens arbeid med trafikkdata, og ønsker et verktøy som forbedrer og forenkler dagens arbeidsprosesser ved å fjerne manuelle rutiner knyttet til innsamling, sammenstilling, analyse og fremstilling av trafikkdata fra ulike kilder. Videre er det behov for å kunne simulere og se sammenhenger mellom ulike tiltak, og se hvilken effekt de har på trafikksystemet. BYM ser for seg en effektivitetsgevinst ved at verktøyet også er intuitivt og brukervennlig, og derfor kan brukes av flere i etaten enn ansatte i seksjon for Trafikkstyring og analyse.
Verktøyet må være etterrettelig, slik at BYM kan stå trygt i vurderinger som gjøres og samtidig kunne vise til kjente og transparente beslutningsgrunnlag. Verktøyet må kunne forenkle bruken av ulike datakilder for å gi et mer detaljert bilde av trafikksystemet og hvordan ulike tiltak påvirker ulike trafikanter
Dialogkonferanse
BYM inviterer til dialog for å se om det allerede eksisterer løsninger i markedet som tilfredsstiller nåværende behov, eller om det er noen aktører som kan tenke seg å utvikle eller videreutvikle en løsning for å møte kommunens behov.
BYM ønsker aktører som vil være med på utvikling gjennom hele prosjektperioden; det skal ikke være en statisk løsning, men et verktøy som kan utvikles for å holde tritt med teknologisk utvikling. Vi ser også for oss at det vil være flere offentlige og private aktører som har liknende behov som oss, og at det derfor vil være et marked for denne løsningen både nå og i fremtiden.