Trygghetsskapende teknologi
01.01.2020 slås Drammen, Svelvik og Nedre Eiker sammen. Den nye kommunen - Nye Drammen - har behov for å inngå en rammeavtale for levering av trygghetsskapende teknologi og mottak av signaler fra enhetene som tas i bruk. Alle tre kommunene har i dag tatt i bruk velferdsteknologiske løsninger, men i ulike omfang. Målet er å øke bruken av trygghetsskapende teknologi for å fremme trygghet, selvstendighet, mestring og aktivitet for innbyggerne, enten de bor hjemme eller på en institusjon. Målet med anskaffelsen er å sikre at de innbyggerne som i dag får denne type tjeneste kan opprettholde dagens tilbud, og at dette tilbudet kan bedres og gjøres tilgjengelig for flere.
Aktører
Om anskaffelsen
Nye Drammen ønsker å inngå en rammeavtale med en Entreprenør/totalleverandøren. Denne skal ha det totale ansvaret for avtalen og leveranse av trygghetsskapende teknologi. Avtalen åpner for bruk av underleverandører, men kommunen skal kun forholde seg til den valgte entreprenør/totalleverandør under kontraktsperioden.
Trygghetsskapende teknologi vil bli satt i direkte sammenheng med et pågående prosjekt for IoT i kommunen, der MS Azure er valgt som plattform og økosystem for informasjonsdeling.
Entreprenøren/totalleverandøren vil bli en viktig samspillspartner i utviklingen på dette området. Målet med anskaffelsen er å sikre at innbyggere i de tre kommunene som i dag får denne type tjeneste, kan opprettholde dagens tilbud i Nye Drammen, og at dette tilbudet kan bedres og gjøres tilgjengelig for flere. Nye Drammens visjon er at tjenestemottakere kan benytte samme enhet, enten de bor hjemme eller på en institusjon.
Leveransen skal blant annet inneholde følgende:
* teknologi, både hardware og software
* responstjeneste
* support
* service og vedlikehold
* opplæring til bruker, pårørende og ansatte
* leasing av utstyr
* utrulling og utlevering av hardware
Prosess
Behovskartlegging
Kommunene som skal bli Nye Drammen har kartlagt hva som er tatt i bruk i alle de tre kommunene. Alle tre kommunene har i dag tatt i bruk velferdsteknologiske løsninger, men i ulike omfang.
Resultatet av behovskartleggingen ble synliggjort gjennom 6 personas – som et utgangspunkt for markedsdialogen.
Dialog
8. og 9. januar 2019 hadde Nye Drammen én til én-møter med leverandører.
Hensikten med markedsdialogen var å få kunnskap om hvordan entreprenør/leverandør kunne dekke brukerbehov knyttet opp til personasene. Kunnskapen fra markedsdialogen blir brukt til å utarbeide en kravspesifikasjon. Etter markedsdialogen ble det erfart at det måtte gjøres ytterligere behovskartlegging før konkurransegrunnlag og anskaffelsesstrategi kan skrives/bestemmes.
Link til veiledende kunngjøring på DOFFIN: https://www.doffin.no/Notice/Details/2018-305067
Konkurranse
Anskaffelsen ble publisert 22. januar 2020. Prosedyren er konkurranse med forhandling.
Det skal inngås en rammeavtale med én leverandør for kjøp av trygghetsskapende teknologi.
Anskaffelsen skal legge til rette for et enhetlig tjenestetilbud og høy kvalitet på trygghetsskapende teknologi i kommunen. Kommunen har som målsetting å øke bruk av trygghetsskapende teknologi. Tjenestene skal fremme trygghet, selvstendighet, mestring og aktivitet, samt utsette behovet for mer omfattende helsetjenester.
Anskaffelsen skal bidra til å forbedre tjenestetilbudet innenfor området og til at nye tjenester kan testes ut i kontrollerte former.
Det skal videre anskaffes en velferdsteknologisk plattform som håndterer de trygghetsskapende tjenestene, samt varsling ved institusjoner/boliger.
Kommunen har en fremtidsrettet og offensiv tilnærming til velferdsteknologi. Den legger vekt på å utvikle organisasjonen til å kunne ta i bruk trygghetsskapende tjenester og å realisere gevinster av disse. Bærekraft er en sentral del av kommunens prioriteringer og vektlegges derfor høyt i konkurransen.