Lanseringen av Finn løsninger

av Iris Straume

- LUP er en gave til verden – virkelig! Det er sjelden jeg opplever å ha et tema på bordet som er så til de grader vinn-vinn-vinn. Alle tjener på dette, og det er ganske store summer vi snakker om når vi snakker om offentlige anskaffelser.

Det sa Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid på lanseringen av Finn løsninger tirsdag 18. oktober. Hans entusiasme var ikke et unntak på frokostmøtet, da også Fagsjef i Kommunesektorens organisasjon (KS) Anne Romsås og Næringsminister Jan Christian Vestre hadde mye skryt å gi.

Fikk du ikke med deg lanseringen, kan du se opptak her.

Lanseringsfrokost Finn løsninger

Fra v. Daglig leder i LUP, Ingebjørg Harto utfordrer Anne Romsaas i KS, Ole Erik Almlid i NHO og næringsminister Jan Christian Vestre. Foto: Håkon Mæland/MLandPictures

Et digitalt utstillingsvindu for løsninger

På Finn løsninger https://innovativeanskaffelser.no/finn-losninger/ ligger det nå tjuefem løsninger som er blitt til gjennom innovative anskaffelser. Dette er bare begynnelsen, da vi sitter på mange flere gode eksempler på innovasjon gjennom offentlig-privat samarbeid.

– Det ser skikkelig fresh ut, skikkelig kult. Også er det en nettside som virker enkel, og det er bra når man skal se hva andre har gjort før, og dette skal overføres og skaleres og bygges stort, uttalte blant annet Vestre.

Vårt oppdrag om å skalere og spre innovative løsninger bunner i at offentlige innkjøpere i kommuner, fylkeskommuner og statlige organer sitter på en enorm makt med totalt 650 milliarder kroner som brukes årlig på offentlige innkjøp. Da er det viktig at noe av dette brukes på innovative anskaffelser og kjøp av løsninger som løser morgendagens problemer, ikke bare gårsdagens

– Når det er brukt store summer til å gjøre innovative anskaffelser, så er det bra at en også får kartlagt markedet og mulighetene for å skalere dette videre. Ikke minst er dette bra for de som trenger nye løsninger, at en ikke alltid trenger å finne opp hjulet på nytt, men at det finnes et arkiv med gode forslag, sa Vestre til de 180 personene som møtte opp fysisk og digitalt.

Viktig at noen går foran

Blant bedriftene var det Prodtex og Bano som fikk muligheten til å presentere sine løsninger. Begge disse er et resultat av innovative anskaffelser fra det offentlige. Uten modige offentlige innkjøpere som har vært villige til å teste ut nye oppfinnelser, så hadde kanskje ingen av disse løsningene sett dagens lys.

–  Vi må slutte å bygge bruer i Asia og kjøre de rundt, med tilhørende høye utslipp, sa Anette Fjeld-Hansen fra Sunnmørsbedriften Prodtex, som i samarbeid med Statens vegvesen har utviklet en ny sveiseteknologi for brubygging.

– Det må være andre kriterier enn pris. Som miljø, byggetid eller et annet langsiktig mål. Det å kunne teste løsningene i en mindre skala, det er avgjørende for begge parter om man skal prøve ut ny teknologi, fortalte hun.

Kom med innspill

Vi i LUP gleder oss til å fortsette å fylle på med flere løsninger! Innspill til nettsiden tas gladelig imot. Send mail til idaskaaret.laustsen@nho.no

Og til alle dere som sitter ute i kommuner og fylkeskommuner og lurer på hvordan dere skal gå frem for å gjøre en innovativ anskaffelse: ta kontakt med en innovasjonspådriver i LUP.

Daglig leder i LUP Ingebjørg Harto med Daniel Nesse fra Bano og Anette Fjeld-Hansen i Prodtex. Foto: Håkon Mærland/MLandPictures.
Fagleder Ida Laustsen i LUP presenterer Finn løsninger. Foto: Håkon Mærland/MLandPictures.
Tidligere daglig leder av LUP, Per Harbø. i samtale med Ingebjørg Harto nåværende daglig leder i LUP Foto: Håkon Mærland/MLandPictures.
Innovasjonspådriver Gørill Horrigmoe Foto: Håkon Mærland/MLandPictures.
Finn løsninger lanseringsfrokost
Fra v. Daglig leder i LUP, Ingebjørg Harto utfordrer Anne Romsaas i KS, Ole Erik Almlid i NHO og næringsminister Jan Christian Vestre. Foto: Håkon Mæland/MLandPictures
Dekode står bak design og koding av Finn løsninger. Her representer med Katrine Finsand, Cecilie Authen og Iris Straume fra LUP. Foto: Håkon Mærland/MLandPictures.