Kristiansand Kommune og Tellu løser floke i velferdsteknologien

av Bjørnar Grønhaug

Et samarbeid mellom Kristiansand kommune og bedriften Tellu har resultert i en innovativ løsning som kan revolusjonere hjemmetjenestene i Agder. Sammen har de utviklet et system som sørger for at all teknologi "prater" sammen, noe som vil gjøre arbeidshverdagen betydelig enklere for de ansatte i hjemmetjenesten. Etter 4 års arbeid ble det i sommer inngått avtale om kjøp av løsningen for å ta den i bruk.

Fragmenterte systemer skapte merarbeid

Mange brukere av velferdsteknologi har flere teknologiske løsninger med ulikt grensesnitt og administrasjon, som medfører merarbeid for helsepersonell. Det blir mange innlogginger på forskjellige plattformer i løpet av én dag, samtidig som informasjonen ikke utveksles mellom plattformene.

Vi visste ikke hva vi ville ha. Vi visste jo bare at sånn som vi hadde det kommer ikke til å fungere fremover, forteller Ann-Helen Moum, digitaliseringssjef i Kristiansand kommune.

På vegne av alle Agderkommunene og Sørlandet sykehus inngikk Regional koordineringsgruppe e-helse Agder (RKG e-helse) et innovasjonspartnerskap med Tellu i 2021, med mål om å utvikle en teknologiplattform som kunne samle alle de ulike systemene i ett økosystem. Innovasjon Norge støttet prosjektet med 13,5 millioner kroner. LUP – Leverandørutviklingsprogrammet har bistått prosjektet med kunnskap om innovative anskaffelser, veiledning i prosesser og prosedyrer og fungert som rådgiver gjennom hele prosjektet.

Sømløs velferdsteknologi
Fra venstre: Ann-Helen Moum (digitaliseringssjef i Kristiansand kommune), Sturle Hamre (leder for Offentlige Fellesinnkjøp på Agder), og Marit Svindland (prosjektleder for Innovasjonspartnerskap Velfertsteknologi Agder) Foto: Kristiansand kommune

Suksess gjennom samarbeid

Prosjektet har møtt på flere teknologiske barrierer og har krevd betydelig koordinering mellom mange samarbeidspartnere.

Det har vært krevende å skulle både koordinere mange samarbeidsparter og samtidig drive med nytenkning, sier Ann-Helen Moum.

Gjennom tett samarbeid, god prosjektledelse og tillit til hverandre har de likevel klart å overkomme utfordringene. Digitale workshops og bred involvering av fagmiljøer har bidratt til å modne prosjektet og øke forståelsen i regionen.

Sømløs velferdsteknologi Workshop
Det har vært mange workshops i prosjektet, for å sikre godt samarbeid og innspill fra flest mulig. Foto: Kristiansand kommune.

 Behov for integrert teknologi i hjemmetjenesten

Målet med velferdsteknologi er at den skal gi støtte og trygghet til pasienter og hjemmeboende, og forbedre og effektivisere hverdagen til helsepersonell. Samtidig har innføringen av nye tekniske løsninger fra ulike leverandører også skapt utfordringer knyttet til håndtering av varsler, alarmer og administrering av utstyret.

250 representanter for ulike fagmiljøer tilknyttet helsetjenester har vært inne i forskjellige innspillsrunder og digitale workshops gjennom utviklingsløpet. Gjennom dette fikk Tellu og Kristiansand kommune et sterkt grunnlag for hva de skulle utvikle.

Fleksibiliteten vi har hatt underveis og gode diskusjoner om prioriteringer har vært helt avgjørende, forteller Ståle Moe, CEO i Tellu.

Løsningen de nå har utviklet har fått navnet TelluCare, og er en plattform som knytter all velferdsteknologi sammen på ett sted. Dermed kan man logge inn på ett sted, få alle alarmer og relevant informasjon på samme sted og samhandle bedre. I tillegg er TelluCare integrert med velferdsteknologisk knutepunkt (VKP) og elektronisk pasientjournal (EPJ) for felles journalføring.

Sømløs velferdsteknologi hjemmepleier
Løsningen vil gjøre arbeidshverdagen lettere for bl.a. hjemmesykepleien. Foto: Tellu AS

Effektiv håndtering med TelluCare

TelluCare omfatter fem brukergrupper: Hjemmetjenesten, pleiere på sykehjem, responssenteret, administratorer og helsepersonell med digital hjemmeoppfølging. Hver gruppe har et brukergrensesnitt tilpasset deres arbeidsoppgaver, slik at oppgavehåndteringen blir enklere og mer oversiktlig.

Responssenteret har fått ett system som tar imot alle varsler på samme sted. Det betyr at trygghetsalarmer og varsler fra GPS, medisindispensere, ulike sensorer og kameratilsyn vises på TelluCare-plattformen, og kan håndteres der. Når en alarm kommer inn, kan operatøren på responssenteret velge å varsle helsepersonell med kortest reisetid til brukeren. Ved å ha alt på samme plattform, får responssenteret redusert alarmhåndteringstid, smidigere varsling av helsepersonell og enklere prioritering av kritiske hendelser.

Hjemmetjenesten har applikasjonen TelluCare Go som viser alarmer og varsler. Den legger til rette for en effektiv vurdering av innkommende alarmer, da all relevant informasjon kommer opp på samme skjerm: Hva slags type alarm det er, hva og hvem hendelsen gjelder og hvor lang reisetiden er. I tillegg ser man om responssenteret har lagt inn kommentarer. Når et oppdrag er tatt, forsvinner alarmen fra applikasjonen til de andre i hjemmetjenesten. Tilbakemeldingene fra helsepersonell som deltok i piloten, var at de fikk færre oppringninger fra responssenteret, de fikk mindre koordineringsjobb og bedre oversikt.

For ansatte på sykehjem inkluderer TelluCare kameratilsyn, noe som gjør det mulig å holde øye med pasienten uten at pleieren er fysisk til stede i rommet. Som et resultat av dette har Lindesnes kommune gjort om på natt-turnusen og redusert bemanningen på nattevakter.

For at pasienter skal få bedre sårbehandling, har Tellu introdusert en app for digital hjemmeoppfølging som gjør at i stedet for at pasienten må dra på sykehuset for å stelle såret, kan hjemmetjenesten gjøre det hjemme hos pasienten. Hjemmesykepleiere tar bilde av såret og rapporterer status i appen, for deretter å få direkte veiledning fra en sårekspert på poliklinikken.

Fremtidig implementering og tilpasning

Nå som systemet er klart til bruk, ser både Kristiansand kommune og Tellu frem til å se hvordan TelluCare vil forbedre hverdagen til helsepersonell og pasienter. De er enige om at tett samarbeid og fleksibilitet vil være avgjørende for å oppnå suksess.

TelluCare gir oss muligheten til å levere helhetlige helsetjenester på en effektiv måte. Dette muliggjør jo en helt annen form for flåtestyring og ressursstyring, og en helt annen effektivisering av habilitering og eldreomsorgen, uten at det går på bekostning av trygghet eller opplevd kvalitet, men faktisk blir bedre, konkluderer Ann-Helen Moum.

Videre oppfølging og tilpasning basert på tilbakemeldinger fra brukerne vil være kritisk for å sikre at systemet fungerer optimalt videre fremover.

Agder har nå en velferdsteknologi-plattform som er åpen, deler data og er lett tilgjengelig for brukerne. Dette gjør at vi kan fortsette å forbedre og utvikle tjenestene våre, til fordel for både brukerne og helsepersonell, sier Ståle Moe.

Ann-Helen Moum avslutter med et smil:

Dette er jo bare begynnelsen. Med TelluCare har vi lagt et solid fundament for fremtidens helsetjenester, og vi ser frem til å se de positive effektene det vil ha for både ansatte og brukere i hjemmetjenesten.