Fullt hus på leverandørkonferansen om utslippsfrie bygge- og anleggsplasser
'- Klimatiltak er ikke noe som skal gjennomføres et annet sted, til annen tid eller av noen andre, sa byrådsleder Raymond Johansen i Oslo kommune. Han adresserte med det et felles ansvar til utbyggere, entreprenører og leverandører i utviklingen av utslippsfrie bygge- og anleggsplasser. Alle de 170 plassene var tatt og engasjementet stort på leverandørkonferansen som ble tilrettelagt av Nasjonalt program for leverandørutvikling for fellesinitiativet for utslippsfrie bygge- og anleggsplasser.
‘- Klimatiltak er ikke noe som skal gjennomføres et annet sted, til annen tid eller av noen andre, sa byrådsleder Raymond Johansen i Oslo kommune. Han adresserte med det et felles ansvar som ligger på utbyggere, entreprenører og leverandører i utviklingen av utslippsfrie bygge- og anleggsplasser. Alle de 170 plassene var tatt og engasjementet stort på leverandørkonferansen som ble tilrettelagt av Nasjonalt program for leverandørutvikling for fellesinitiativet for utslippsfrie bygge- og anleggsplasser.
Leverandørkonferansen 15.mai var starten for fellesinitiativet for utslippsfrie bygge- og anleggsplasser. De største offentlige utbyggerne hadde invitert leverandørene til dialog. Miljødirektoratet var vertskap og Nasjonalt program for leverandørutvikling var tilrettelegger for dialogen.
Topptung innledning
Konferansen ble innledet av en kvartett som alle understreket behovet for at vi beveger oss i retning av utslippsfrie løsninger også på bygg- og anleggsplasser.
Oslo kommune gikk foran
I 2016 utlyste Oslo kommune det første kravet om fossilfrie løsninger for byggeplasser. Siden den gang er det blitt normen for byggeprosjektene i kommunen. Nå beveger Oslo kommune seg videre mot utslippsfrie bygg- og anleggsplasser og inviterer de største offentlige utbyggerne med på laget.
Står sammen om fremtidige krav
De største utbyggerne har i lengre tid jobbet for å redusere utslippene fra bygg- og anleggsaktivitet. Fellesinitiativet handler om å harmonisere kravene, kommunisere samlet, og initiere utviklingsprosjekter i dialog med leverandørene.
Statsbygg presenterte fellesinitiativets samlede volum på bygg, og vegdirektør Terje Moe Gustavsen for anleggsvirksomhet: over 370 milliarder kroner de neste fem årene!
Dialogen tok av
Etter en litt rolig start var det etter hvert mange som tok ordet både én og to ganger. Representanter fra leverandører, entreprenører, forskningsmiljøer, bransjeforeninger og utleiere av anleggsmaskiner ville alle komme med sine innspill.
– Dette er starten. Allerede denne uken samler vi utbyggerne for å gå gjennom innspill og legger planer for parallelle initiativ. Jeg syns statsråden sa det bra:
Vi må unngå å bli en gyngehest. Det blir bevegelse, men det går ikke mye fremover.
Vi kommer tilbake med et referat på de konkrete innspillene vi fikk, og oppfordrer andre til å bruke kommentarfeltet under til å komme med flere, sier Tina
Takk for nyttige innspill – og på gjensyn!