
Mobilt skredoverbygg
For å sikre veier og de som ferdes der mot skred bygges det i dag skredoverbygg i plasstøpt betong. Med lang byggetid innebærer skredsikring en risiko for de som utfører arbeidet. Kostnaden med skredoverbygg har økt, og betong er et sprøtt materiale som ikke er spesielt godt egnet som sikring mot steinskred. På bakgrunn av dette ønsker Finnmark fylkeskommune å utfordre markedet til å utvikle og levere et tryggere, raskere og mer miljøvennlig skredoverbygg.
Aktører
Om anskaffelsen
Samferdselsavdelingen i Finnmark fylkeskommune planlegger og gjennomfører investeringsprosjekter på fylkesvei. Dette gjelder tiltak knyttet til vei, bruer, fergekaier, skredsikring og tunnelrehabilitering. Dette innebærer prosesser med utarbeidelse av reguleringsplaner, prosjektering, utarbeidelse av konkurransegrunnlag og gjennomføring av anbud, byggeledelse og prosjektstyring fram til prosjekter er fullført. Utbyggingsoppgavene blir utført av innleide entreprenører etter anbud.
Problem og utfordring
Skredsikring av veger innebærer en risiko for de som utfører arbeider i skredområdene. Skredoverbygg i plasstøpt betong er et av skresikringstiltakene som i dag benyttes i områder hvor det kreves sikring som kan stå imot store krefter fra skred. Prosjekter de siste årene (Pollfjellet og Svartholla) viser at byggetiden for slike skredoverbygg ofte er lang, noe som innebærer en risiko for de som utfører arbeidet. I tillegg har kostnaden for skredoverbygg økt voldsomt, noe som gjør det mindre sannsynlig at slike tiltak blir realisert. Betong er i tillegg et sprøtt materiale og ikke spesielt godt egnet som sikring mot steinskred med mindre det gjøres tiltak med store overfyllinger som dempende barriere.
Ønsket resultat og effekt
Finnmark fylkeskommune ønsker sammen med markedet å utvikle en innovativ løsning på sikring av vegstrekninger ved bruk av skredoverbygg. Løsningen må kunne monteres raskt, motstå påkjenninger som følge av skred, ha en god miljøprofil og redusere kostnader sammenliknet med tradisjonelle skredoverbygg.
For å gjøre innovasjonspartnerskapet konkret og treffsikkert har Finnmark fylkeskommune valgt å ta utgangspunkt i en case langs Fylkesveg 8830 K S3D1 m1150-m1215 i Skillefjorden nord for Alta. Skredpunktet har en historie med flere steinskredhendelser de siste årene og har et krevende terreng overfor vegbanen for å drive med sikringsarbeider. Vegen ligger delvis på fjell og delvis på tørrsteinsmur. Det er utført fjellkontrollboringer i området, disse blir vedlagten evt. utlysning.
Vegbredden i området er på 5,6m. Trafikkmengden er 260 kjøretøy i døgnet hvorav 10% er tunge kjøretøy. Trafikkbildet påvirkes av fergetrafikken på fergesambandet Nyvoll-Korsfjorden.
Vegen ligger tett på en høy bergskjæring som er tilnærmet vertikal med maks høyde ca. 15m og middelhøyde ca. 12m. Terrenget stiger bratt på topp av bergskjæringen. Bergkvaliteten er generelt god, men rensk og sikringsarbeid kan bli aktuelt før en evt. installasjon av skredsikring.
Behovet, slik vi selv forstår det
Finnmark fylkeskommune har behov for å få utviklet et skredoverbygg som gir forbedringer med følgende momenter.
- HMS i byggefase: Løsningen må kunne installeres på en måte som på best mulig måte sikrer arbeidernes sikkerhet ved bygging i skredområder. Da kommer spesielt eksponeringen i skredområdet inn som et HMS-aspekt.
- Regularitet: Løsningen skal minimere driftsforstyrrelser og kompleksiteten av disse på veinettet for å oppnå god regularitet.
- Økt styrke: Materialet som benyttes må være robust og motstandsdyktig mot skred og andre naturkrefter. Mindre skred skal ikke utløse omfattende vedlikehold.
- Fleksibilitet: Løsningen må kunne tilpasses ulike terreng- og grunnforhold.
- Bærekraftig: Løsningen må ha lang forventet levetid og skal kunne gjenbrukes om behovet for skredsikring endrer seg.
- Vedlikehold: Løsningen bør kreve minimalt og enkelt vedlikehold for å sikre lang levetid og kostnadseffektivitet.
FFK er åpen for andre vurderinger om behovet og løsninger enn det som er beskrevet så lenge det kan levere på ønsket resultat/effekt.
FFK vurderer å inngå et offentlig privat samarbeid om en løsning dersom det blir nødvendig.
Prosess
Markedsdialog
Det første vi må finne ut er om det allerede eksisterer en løsning i markedet som kan levere på vårt behov med krav til funksjonalitet og ytelse
Forberede konkurranse
Etter markedsdialogen vil vi ha med kunnskap om hva markedet kan tilby i dag, eller hvor lang tid det vil ta å utvikle en slik løsning. Dersom det ikke finnes en løsning i markedet allerede vil vi vurdere å utvikle en slik løsning sammen med markedet i et såkalt innovasjonspartnerskap.
Konkurranseutlysning
Prekvalifisering av leverandører
Innsendelse av forslag til løsning
Evaluering av innsendte forslag om valg av leverandør
Inngå kontrakt om innovasjonspartnerskap med valgt leverandør
Utvikle løsningsforslag
Leverandør utvikler løsningen i samarbeid med oppdragsgiver i iterasjoner frem til man er fornøyd med resultatet; løsningsutvikling, grov prototyping og test.
Prototyping av løsningsforslag
Leverandøren utvikler og tester prototype til man selv mener løsningen er klar for oppdragsgivers test
Test av løsning/protype
Leverandøren skal tilrettelegge for at oppdragsgiver kan overvære test av løsning
Vurdere utløsning av kjøpsopsjon
Dersom løsningen blir godkjent og oppdragsgiver ønsker å kjøpe løsningen.