Ny digital plattform skal revolusjonere ombruk av byggematerialer

av Bjørnar Grønhaug

Trøndelag fylkeskommune har signert kontrakt med Kantega for utviklingen av en digital plattform som skal effektivisere ombruk av byggematerialer, et innovasjonspartnerskap som har til formål å redusere klimagassutslipp fra byggebransjen. Plattformen, kjent som DIPLOM, vil bidra til å øke ombruk av materialer i byggeprosjekter, en nødvendighet i dagens arbeid for bærekraftig utvikling.

DIPLOM Gjenbruk byggematerialer KI
Bildet er generert av KI med Adobe Stock Firefly.

Med cirka 20 000 bygg som rives årlig i Norge, og over 1,8 millioner tonn avfall generert fra nybygg og rehabilitering, er det tydelig at byggebransjen trenger nye løsninger for å håndtere materialstrømmen. DIPLOM er en forkortelse for Digital plattform for ombruk av byggematerialer og er en del av løsningen. Prosjektet sikter mot å øke verdien av data om ombruksmaterialer, effektivisere samhandlingen mellom aktører i verdikjeden, og redusere klimagassutslippene knyttet til byggeprosjekter. 

 «Det er viktig at bransjen endrer måten den jobber med ombruk. DIPLOM er en digital løsning som blir en del av den eksisterende verdikjeden. Dette er noe som mangler i dag,» sier Rune Venås, direktør for eiendom i Trøndelag fylkeskommune. 

En løsning for hele bransjen 

Målet med DIPLOM er å sikre at aktører innenfor byggebransjen får tilgang til rett informasjon til rett tid, noe som vil gjøre det enklere å gjenbruke byggematerialer i stor skala. Den digitale plattformen vil bidra til en mer sømløs prosess, der verifisering av materialer effektiviseres. 

«Vi ser for oss at DIPLOM vil legge grunnlaget for et kvantesprang for hvordan bransjen håndterer ombruk,» fortsetter Venås. 

Innovasjon gjennom samarbeid 

DIPLOM-prosjektet er støttet av flere offentlige aktører, inkludert Trondheim kommune, OsloBygg KF, Forsvarsbygg, Sykehusbygg, Statsbygg, NTNU og Verdal kommune, med en samlet eiendomsmasse på over 10 millioner kvadratmeter offentlige bygg. Innovasjonspartnerskapet med Kantega, som leder den teknologiske utviklingen, representerer en viktig milepæl for prosjektet. 

 «DIPLOM er et spennende digitaliseringsprosjekt som skal bidra til å møte både økonomiske, miljømessige og samfunnsmessige krav i byggebransjen,» sier Anita Martinsen, prosjektleder i Kantega. 

Gjennom ny nasjonal digitaliseringsstrategi (2024-2030) ønsker Regjeringen å sette fart på den grønne og digitale omstillingen, og øke bruken av grønne og innovative anskaffelser hvor digitale løsninger bidrar til bærekraftige produkter og tjenester. Denne innovative anskaffelsen har potensiale til å bli et flaggskip for bærekraftige digitale løsninger utviklet gjennom offentlig privat samarbeid.  

LUPs rolle i prosjektet  

Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) har bistått fylkeskommunen i behovsfasen og dialogen med markedet i innovasjonspartnerskapet, i tillegg til å være en sparringspartner i utformingen av konkurransegrunnlaget.  Ved å knytte sammen offentlige byggherrer og næringslivet, har LUP bidratt til å styrke utviklingen av sirkulære løsninger i byggebransjen. 

Kontraktsigneringen markerer starten på en utviklingsfase som vil vare i ni til ti måneder, med mål om å implementere den nye plattformen i løpet av 2025.