Nordisk samarbeid for grønnere helsevesen
Medisinske produkter er uunnværlige i et moderne helsevesen, men de utgjør også en betydelig belastning for miljøet. Fem nordiske offentlige innkjøpere har siden 2022 jobbet sammen for å utfordre markedet til å utvikle mer bærekraftige produkter gjennom Nordic Initiative for Environmental Labelling of medical Supplies (NIELS). Nå er prosjektet i ferd med å utvides til hele det europeiske markedet.
Fra idé til handling
NIELS-prosjektet startet som en idé hos Maiken Pollestad Sele i Sykehusinnkjøp i 2022. Hun undret seg over hvorfor så få medisinske produkter var miljømerket, og tok initiativ til å kontakte andre nordiske innkjøpere for å samarbeide om en felles satsing. Etter noen måneder med kartlegging og dialog, ble prosjektet etablert, og den første markedsdialogen ble arrangert i Malmö i oktober 2023.
«Vi fikk svært positiv respons fra leverandørene fra første stund», forteller Sele.
I tiden etter den første dialogen har prosjektet vokst. Flere nordiske medtek-organisasjoner og leverandører har vist interesse for å delta.
I oktober 2024 ble en oppfølgingsdialog arrangert, også i Malmö, hvor målet var å konkretisere samarbeidet og skape en klar retning mot mer miljømerkede produkter.
Sirkulær økonomi i helsevesenet
NIELS har som mål å redusere bruken og spredningen av miljø- og helseskadelige stoffer. Gjennom grønnere innkjøp av medisinsk utstyr skal produkter lettere kunne inngå i en sirkulær økonomi.
«Vi ser dette som en vinn-vinn-vinn-situasjon, sier Sele. «Både miljøet, helsepersonell og pasienter drar nytte av tryggere og mer miljøvennlige produkter, samtidig som vi sparer tid og ressurser gjennom standardiserte miljøsertifiseringer.»
Et unikt nordisk samarbeid
Bak prosjektet står Sykehusinnkjøp HF (Norge), Landspitali (Island), Regionenes felles innkjøp (Danmark), Nasjonalt sekretariat for bærekraftige offentlige anskaffelser (Sverige) og Helsinki Universitetssykehus (Finland).
Sammen utgjør de nordiske landene den 11. største økonomien i verden, og gjennom samarbeid med Nordic Innovation og Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) håper de å sette en ny standard for bærekraftige innkjøp av sykehusmateriell.
Prosjektgruppen har også hatt et tett samarbeid med det nordiske miljømerket Svanen fra starten, og fra 2024 også de nordiske bransjeorganisasjonene ved Melanor.
«Bransjeorganisasjonene er også veldig viktige å ha med på laget. Dialogen med Melanor har vært verdifull,» sier Sele.
Sammen med de andre nordiske medtek-organisasjonene pluss den britiske, har de dannet en «Sustainability task force», der NIELS og miljømerking av medisinske produkter er et tema.
Dialog for å utfordre markedet
Gjennom tett markedsdialog har NIELS allerede hatt stor innvirkning. Den første dialogen samlet over 180 deltakere fra Norden og Europa. Den oppfølgende dialogen i 2024 viste økt interesse fra flere, både leverandører og bransjeorganisasjoner, og målet er å oppnå konkrete samarbeid som kan lede til miljømerking av flere produkter.
«Dialog er nøkkelen,» sier Elisabeth Smith innovasjonspådriver i LUP, og utdyper: «Grunnen er at offentlige innkjøpere må forstå hvordan leverandørene kan hjelpe dem med å oppfylle sine behov, og hvordan man kan samarbeide for å møte disse behovene.»
Mot et europeisk gjennombrudd
NIELS ser nå på muligheten for å utvide dialogen til europeisk nivå, etter oppfordring fra flere av leverandørene som har deltatt i markedsdialogene, samt medtek-organisasjonene.
«Det er viktig også for oss leverandører å bidra til at miljømålene som er satt blir nådd,» sier direktør for markedstilgang i Melanor, Jan Ivar Ingebrigtsen, og påpeker: «Det oppnår vi best hvis helsesektoren i Europa går i takt. Jo flere land som stiller de samme kravene, jo lettere blir det å gjøre endringer for å styrke bærekraften til produktene våre.»
«Nordisk samarbeid gir oss muligheten til å sette standarder som kan løftes til europeisk nivå. Dette er ikke bare viktig for miljøet, men også for å drive frem innovasjon i helsesektoren,» sier Smith.
«Vi håper neste markedsdialog kan finne sted i Brussel,» legger Sele til.
I mellomtiden jobber prosjektet med å sikre videre finansiering og legge til rette for flere miljømerkede produkter på markedet.
En modell for fremtidens innkjøp
NIELS-prosjektet viser hvordan samarbeid mellom offentlige og private aktører kan drive innovasjon og bærekraft.
«Vi er stolte over å være en del av dette initiativet. Dette er et eksempel på hvordan systematisk dialog og felles innsats kan endre et marked til det bedre,» » sier Elisabeth Smith fra LUP.
Maiken Pollestad Sele fra Sykeshusinnkjøp understreker også betydningen av LUPs bidrag.
«Det hadde vært fryktelig vanskelig for meg å drive dette alene. LUP har vært avgjørende for å legge til rette for dialogen og spre informasjon. De har også bidratt med koordinering og kunnskap om hvordan gjennomføre gode markedsdialoger.»
Gjennom NIELS har de nordiske landene tatt et viktig skritt mot et grønnere helsevesen. Med felles innsats fra innkjøpere, leverandører og bransjeorganisasjoner ligger veien åpen for enda større endringer – og kanskje en fremtid der miljømerking i helsesektoren blir normen, ikke unntaket.