
Bedre arbeidsinkludering av ikke-vestlige innvandrere med lav utdanning og språknivå
Fredrikstad kommune og Sarpsborg kommune har en høy andel ikke-vestlige innvandrere og flyktninger i befolkningen. NAV Fredrikstad og NAV Sarpsborg oppfatter at de eksisterende tiltakene ikke er tilstrekkelige for lykkes godt nok med arbeidsinkludering for denne gruppen. Derfor ønsker kommunene å samarbeide om en innovativ anskaffelse med mål om finne nye tiltak som kan bidra til arbeidsinkludering av ikke-vestlige innvandrere med lav utdanning og språknivå.
Aktører
Om anskaffelsen
Innvandrerbefolkningen er overrepresentert i antall personer som mottar økonomisk sosialhjelp i regionen. Forskning gjort av SSB (2018) viser at det er ulike årsaker til at innvandrerbefolkningen er overrepresentert blant sosialhjelpsmottakere; store barnefamilier, manglende kvalifisering og språkutfordringer er noen av årsakene til at de står utenfor arbeidslivet. (SSB, 2018)
Lavt gjennomføringsgrad blant innvandrerbefolkningen kan føre til at arbeidsledigheten blir en vedvarende problemstilling, med tanke på langvarig arbeidsinkludering og forebygging av barnefattigdom.
Dagens arbeidsmarked stiller høye krav ift. språkkunnskaper og krever et visst språknivå med tanke på opplæring sikkerhet og HMS. Statistikk fra IMDi viser at innvandrerbefolkningen generelt har et lavere utdanningsnivå sammenlignet med den øvrige befolkningen, hvilket også kan påvirke sosiale sammenhenger og arbeidsinkudering. (Fafo,2021)
Prosess
Kartlegge behov
Den norske velferdsstaten forutsetter høy yrkesdeltagelse, konsekvensene av manglende deltagelse i arbeidslivet er omfattende for samfunnet og de enkelte individ. Lav sysselsetting blant innvandrere betyr tapt arbeidskraft, lavere skatteinntekter og ekstra trygdeutgifter.
Det er flere grunner til at ikke-vestlige innvandrere har lavere sysselsetting enn andre innvandringsgrupper. Fattigdom og mangel på utdanningsmuligheter i hjemlandet, samt liten arbeidserfaring og kulturforskjeller bidrar til at målgruppen havner utenfor arbeidslivet. Flere mangler norskferdigheter til tross for flere års norskopplæring, hvilket hindrer de å komme videre i tiltaksløp. (IMDi,2021) Statistikk fra SSB viser også at 60% av barn som lever i fattigdom i Norge har innvandrerbakgrunn. Videre viser SSB at omtrent 20% av ikke-vestlige innvandrere med lavinntekt har hatt det i minst 13 år, målgruppen kan derfor antas å være mer utsatt for varig utenforskap.
Dialog
NAV Fredrikstad og NAV Sarpsborg ønsker å få utviklet en ny tjeneste for arbeidsinkludering. Målgruppen for tiltaket skal rettes mot innvandrere over 30 år, med ikke-vestlig bakgrunn med lav utdanning og språkutfordringer. Dialogkonferansen finner sted 15.september 2025. Les mer nedenfor.
Fredrikstad og Sarpsborg kommune inviterer til dialogkonferanse på Lisleby Samfunnshus, mandag 15. september 2025, kl. 09:00-12:00
Målgrupper for dialogkonferansen: Leverandører, konsortier, ideelle organisasjoner eller andre som vil være med å utvikle en helhetlig og nytenkende metodikk for arbeidsinkludering av ikke-vestlige innvandrere med lav utdanning og språknivå.
NAV ønsker å utforske nye tiltak for å øke arbeidsinkluderingen med innspill og ideer fra andre perspektiv enn de som gjerne ligger til grunn for anskaffelser av arbeidsmarkedstiltak. Leverandører som har arbeidet med liknende problemstillinger eller har ideer de ønsker å prøve ut er i målgruppen for denne markedsdialogen.
Fredrikstad og Sarpsborg kommune ønsker å få utviklet en metodikk for økt arbeidsinkludering hvor:
– Målgruppen skal få et godt nok språk til å fungere i arbeidslivet, minimum A2 nivå muntlig.
– Det skal være fokus på individets ressurser og interesser.
– Tiltaket ivaretar individets helhetlige behov, med utgangspunkt i den enkeltes sosiale – økonomiske og helsemessige situasjon.
– Tiltaket skal ha arbeidsrettet fokus og mål om å sikre varig arbeid.
– Det utvikles modeller som er annerledes enn dagens eksisterende tilbud for målgruppen.