LUP samler Norge gjennom innovative anskaffelser
Innovative anskaffelser er ikke et mål i seg selv. De er et middel til å møte store og komplekse utfordringer. Enten det handler om å sikre bærekraftig velferd med færre hender, bygge ut infrastruktur og beredskap, redusere klimagassutslipp eller posisjonere næringslivet for eksport, trengs det nye og bedre løsninger. Offentlige innkjøp har kraft til å drive fram disse løsningene – hvis de brukes riktig.
I 2024 anskaffet det offentlige for 780 milliarder kroner. Samtidig er andelen anskaffelser med høy innovasjonshøyde fortsatt lav. Det er en uutnyttet mulighet. Derfor jobber LUP for å vise hvordan offentlig etterspørsel kan brukes strategisk. Og resultatene viser at stadig flere tar i bruk dette verktøyet.
Last ned årsrapporten vår her, for å se hva vi fikk til i 2024.
119 offentlige virksomheter deltok i innovative anskaffelser
I løpet av 2024 deltok 98 offentlige virksomheter i innovative anskaffelser som ble igangsatt det året. Ser vi på alle pågående prosesser, var hele 119 virksomheter involvert i en eller annen form for innovative anskaffelser. Det er en markant økning fra tidligere år.
Fem av anskaffelsene som ble startet i 2024 er større fellesprosesser. Slike samarbeid på tvers av sektorer og forvaltningsnivå gir særlig store gevinster – både for den enkelte virksomhet og for samfunnet. Når flere offentlige aktører går sammen, får leverandører tilgang til et større marked. Da øker sjansen for at nye løsninger faktisk blir utviklet, tatt i bruk og skalert.
Et grunnlag for vekst – hjemme og ute
LUPs arbeid i 2024 har vært særlig rettet mot områder med store samfunnsutfordringer, store investeringer og høy innovasjonsevne: helse og velferd, infrastruktur, sikkerhet og beredskap, og grønn maritim sektor. Innenfor disse områdene har det skjedd mye.
I 2024 hadde vi spesielt fokus på de store samfunnsutfordringene og holdt i flere store felles prosesser med mange involverte. F.eks. er alle 15 fylkeskommunene med i fellesanskaffelsen digi DOT – digitalisering av den offentlige tannhelsetjenesten. I Elektronisk pasientjournal er det 21 følgekommuner. Og i fellesprosessene Fremtidens renseanlegg og Sammen om slambehandling er det 22 og 13 kommuner involvert. Alle disse fellesprosessene er av stor betydning for samfunnet, og det forventes at de vil spare samfunnet for store kostnader og samtidig gi godt grunnlag for næringsutvikling, trygge leveranser og fremtidig eksport.
Denne sammenhengen har fått stadig større politisk oppmerksomhet. Myndighetene har i 2024 løftet fram innovative offentlige anskaffelser som et viktig virkemiddel for å bygge norsk næringsliv. Samtidig har LUP styrket dialogen med EU og andre europeiske aktører, for å gjøre det lettere for norske bedrifter å nå ut i det europeiske markedet.
Et økosystem for omstilling
LUPs partnere er fylkeskommuner, større kommuner og statlige virksomheter med både vilje og evne til å tenke nytt. I felleskap bygger de kompetanse, deler erfaringer og løfter frem nye måter å løse oppgaver på. Mange av partnerne leder også store anskaffelser som andre kan følge eller delta i.
Men et velfungerende økosystem for innovative anskaffelser krever mer enn metode og marked. Ledelsesforankring, kompetanse, kapasitet og risikoavlastning er avgjørende. LUP har gjennom 2024 arbeidet for å bidra til dette – både gjennom direkte støtte i prosesser og gjennom synliggjøring av hva som må på plass for å lykkes.
Særlig viktig er tilgang på risikoavlastningsmidler. Mangel på slike midler har i 2024 satt brems på flere anskaffelser med høy innovasjonshøyde. Dette er uheldig – ikke minst fordi erfaringene viser at innovasjonspartnerskap fungerer. 12 av 14 partnerskap har hittil endt med kjøp av løsningen som ble utviklet. Vi i LUP, og flere med oss, jobber kontinuerlig for å få på plass risikoavlastningsmidler og andre incentiver for å øke både andelen innovative anskaffelser og innovasjonshøyden i de enkelte anskaffelsene.
Vi er bare så vidt i gang
Når offentlige virksomheter samarbeider, når etterspørselen er tydelig og langsiktig, og når støtteapparatet er på plass – da får vi nye løsninger. Ikke bare i pilot, men i full skala. Ikke bare i én kommune, men over hele landet. Og ikke bare i Norge, men ut i verden.
I 2025 markerer vi vårt 15-årsjubileum – og vi ser bare starten på hva vi kan få til sammen. Med stadig flere offentlige aktører som går foran, et næringsliv som vil bidra, og en felles vilje til å tenke nytt, ligger alt til rette for å løse store utfordringer og skape nye muligheter. Fremtiden formes av valgene vi tar nå – og vi gleder oss til å være med på fortsettelsen.