Webinar: Miljøvennlig grunnforsterkning med KlimaGrunn
Ett og et halvt år har gått siden KlimaGrunn ble introdusert i bygg- og anleggssektoren. I dette webinaret presenterer vi resultater og erfaringer fra test av metodikken i flere utbyggingsprosjekter.
Om arrangementet
KlimaGrunn er en teknologi og arbeidsmetodikk som gjør det mulig å halvere CO2-utslipp og kutte kostnader ved stabilisering av kvikkleiregrunn. Grunnstabilisering alene utgjør gjerne 20-40 prosent av det totale CO2-utslippet i vei- og anleggsprosjekter.
Siden innovasjonspartnerskapets slutt våren 2023, har løsningen gjennomgått tre omfattende tester i Statens vegvesens veiprosjekt E18 Vestkorridoren, og levert lovende resultater. Bane NORs jernbaneprosjekt i Sandbukta-Moss-Såstad (SMS) har tatt i bruk KlimaGrunn i grunnforsterkningen av Moss sentrum.
Nå er Bane NOR klare til å dele hvilke erfaringer de har fra bruk av KlimaGrunn. I tillegg kommer Statens vegvesen og Multiconsult for å fortelle hvordan byggherrer kan inkludere teknologien i sine bestillinger, og hvordan entreprenørene kan implementere dette i sin praksis.
Det er Multiconsult, Cautus Geo, Argeo og Heidelberg Materials Sement Norge og GeoPhysix som tilbyr løsningen til entreprenører og private og offentlige byggherrer. Teknologien og arbeidsmetodikken er utviklet gjennom en innovativ anskaffelse med oppdragsgiverne Statens vegvesen, Bane NOR og Statsbygg.
I webinaret møter du:
- Bane NOR v/ utbyggingsdirektør Bettina Sandvin
- Multiconsult v/ fagdirektør geofag Odd Arne Fauskerud
- Statens vegvesen v/ prosjektleder Eivind Schnell Juvik
- Trøndelag fylkeskommune TBA
- EBA – Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg TBA
Fakta: KlimaGrunn som arbeidsmetodikk
Måleteknologien gjør det mulig å kontinuerlig overvåke herdeprosessen i kalksementpelene. Ved å dokumentere styrken senere i herdeprosessen, kan man redusere antall peler og mengden bindemidler. Samtidig gir metoden økt kontroll gjennom byggefasen.
Det er produksjonen av bindemidler som gir store klimagassutslipp og økte kostnader.
Feltforsøk viser at CO2-utslippene fra grunnforsterkning kan reduseres med 30-60 prosent, og kostnadene kan kuttes med 15-34 prosent.