Partnernettverket: Fellessamling, muligheter og utfordringer med Innovative offentlige anskaffelser
Vi gjentar suksessen med å invitere alle våre partnere til fellessamling over to dager, med spennende faglige oppdateringer, ny innsikt og ikke minst erfaringsdeling og nettverksbygging. Målgruppen for samlingen er både fag, innkjøp og ledelse.
Tidspunkt
Fra onsdag 13. november 2024 kl. 10:00
Til torsdag 14. november 2024 kl. 14:00
Sted
Lily Country ClubVæringvegen 44, 2040 Kløfta
Om arrangementet
Vi tar opp relevante tema og utfordringer knyttet til igangsettelse og gjennomføring av Innovative anskaffelser, med konkrete eksempler på hva som skal til for å lykkes og hvilke utfordringer som må overvinnes. Dette er en unik mulighet for et solid påfyll av kompetanse innen innovative offentlige anskaffelser. Det blir innlegg og presentasjoner fra både oppdragsgiver- og leverandørsiden.
Se detaljert program i PDF her: Invitasjon fellessamling 2024 Eller les mer om hver enkelt bolk under.
Program dag 1:
10.00 Velkommen
Ingebjørg Harto, LUP
10.15 Hvordan tilnærmer vi oss fremtidige behov?
Øystein Dørum, sjefsøkonom NHO
Kristin W Wieland, Direktør for forskning, innovasjon og digitalisering KS
Odin Johannessen, Næringslivets Sikkerhetsråd
Innovative anskaffelser handler om å finne nye og bedre løsninger som kan bidra til å løse de store samfunnsutfordringene vi står i og som kommer. Perspektivmeldingen fra Regjeringen peker på en rekke utfordringer fremover, demografi og redusert økonomisk handlingsrom er viktige premisser. Helsepersonell kommisjonens utredning pekte på mangel på et dramatisk underskudd på personell hvis vi fortsetter «som før». Digitaliseringsstrategien som nylig er lagt frem synliggjør mulighetene som ligger i å ta i bruk KI og driveren for endring dette er fremover. Russlands uprovoserte angrepskrigen på Ukraina preger Europas og verdens sikkerhet bredt og utfordrer også det offentlige med tanke på trusler, sikkerhet i verdikjeder og anskaffelser.
I dette bildet vil muligheten for kommuner, fylkeskommuner og statlige aktører til fortsatt å levere gode tjenester til innbyggerne avhenge bl.a. av evnen til å utnytte skaperkraft og muligheter som ligger i et samarbeide med privat sektor og bedriftene.
Som et oppspill til samlingen vil vi høre fra sentrale aktører nettopp i offentlig og privat sektor om utfordringsbildet som vi står ovenfor.
11.30 Lunsj
12.30 Digitalisering og KI i anskaffelser
Mathias Hauglid, senioradvokat Wikborg Rein
Raymond Bråten, daglig leder ANSKA
Daniel Schiøtz, Append
I denne delen retter vi søkelyset på hvordan KI kan brukes i innovative anskaffelser. Her vil vi dele erfaringer fra innkjøper som allerede i høst inviterte markedet til dialog om KI og de resultater dette ga. Videre får vi høre fra oppstartselskapet Append som har utviklet løsningen EKKO i samarbeid med Helsedirektoratet. Til slutt vil vi se nærmere på hvordan KI og digitalisering kan forenkle anskaffelsesprosessen, her møter vi senioradvokat Mathias Hauglid, Wikborg Rein, som nylig har – som den første i Norge – tatt doktorgrad innen KI-juss og regnes som en av landets fremste eksperter på området. Mathias – PGD I opp mot offentlig sektor
13.30 Pause
13.45 Ta kontroll over digitaliseringen med innovative anskaffelser!
Digitaliseringsdirektoratet
Erlend Leinum, Skatteetaten
Johan Englund, LUP
For å lykkes med digitalisering er det nødvendig med en forståelse av hvordan innovative anskaffelser kan fungere som en modell for å drive utvikling og digitalisering. Digitaliseringsdirektoratet vil gi oss et oppdatert bilde av regjeringens mål på området, inkludert utfordringer og muligheter knyttet til å involvere markedet i offentlig sektors digitaliseringsarbeid. Skatteetaten vil dele sine praktiske erfaringer med hvordan anskaffelser brukes som et verktøy i digitaliseringsprosesser, og hvordan de har integrert innovative anskaffelser i hele virksomheten. Til slutt vil LUP gi en innføring i hvordan innovative anskaffelsesmetodikker passer spesielt godt for IT-anskaffelser, og hvordan innkjøpere bør gå frem på dette området. Du vil få et innblikk i såkalt value engineering, som er en metode for å legge til rette for innovasjon i kontraktsperioden.
14.45 Pause
15.00 Klima- og miljøhensyn i anskaffelser
Ragnhild Lunner, DFØ
Lars Petter Bingh, Statsbygg
Arnhild Dordi Gjønnes, NHO
Det er snart et år siden de nye reglene om bruk av klima og miljøhensyn i offentlige anskaffelser ble lansert. Hvordan har det første året med nye regler om klima- og miljøhensyn forløpt? Ragnhild Lunner fra DFØ vil presentere statistikk og data for hvordan klima og miljø er ivaretatt. Vi skal få høre erfaringer fra både oppdragsgiver- og leverandørsiden om hvilke erfaringer som er gjort til nå. Hvilke utfordringer har man erfart ved 30 % vekting av klima- og miljøhensyn? Ble unntakene den egentlige hovedregelen? Og hvordan kan man samarbeide om å løse klima- og miljøutfordringene?
Til slutt har vi utfordret Arnhild Dordi Gjønnes fra anskaffelsesutvalget med følgende: Ny lov om offentlige anskaffelser – hva blir veien videre?
16.00 Dagens program slutt, åpning for fagspesifikke møter
19.30 Felles middag
Program dag 2:
09.00 Introduksjon
Gørill Horrigmoe, LUP
09.15 Innkjøpsledelse; innovasjon
Ingebjørg Harto , daglig leder LUP
Olav Inge Mørk, Leder innkjøpsenheten Kystverket
Lisbeth Hammer Krog, ordfører Bærum kommune
Dag Strømsnes, divisjonsdirektør DFØ
Paneldebatt
Anskaffelsesundersøkelser peker på at en av de absolutt viktigste faktorene som hindrer en innovativ anskaffelsespraksis er mangel på fokus fra ledelsen. Innovasjon er som kjent risikofylt. Når man i tillegg til mangel på tid og ressurser og (kanskje) mangel på kompetanse heller ikke får noen tydelige signaler fra sjefen om at innovasjon er viktig og ønskelig – da blir det vanskelig å prioritere.
Vi presenterer eksempler på verktøy og reflekterer rundt effekter av å ta dem i bruk, for å få sjefene mer fokusert på dette enn de er i dag. Sesjonen avsluttes med en paneldebatt.
Vi får høre :
Hvordan Kystverket fremmer innovative anskaffelser : I 2023 fikk Kystverket følgende formulering i tildelingsbrevet fra Nærings- og fiskeridepartementet: Kystverket skal gjennom innkjøpspolitikken bidra til å fremme innovative anskaffelser og innkjøp som gir lavere miljømessig påvirkning.
I dette innlegget får vi høre hvordan ledelsen tolket denne setningen, hvilke tiltak som ble iverksatt og hvordan virksomheten responderte på dette. Olav Inge kommer blant annet inn på måling, digitalisering og lederoppfølging.
Hvordan politikere kan være med å fremme innovasjon i anskaffelser: Vi får høre hvordan ambisiøse og engasjerte politikerne i Bærum kommune har fremmet innovative anskaffelser som et viktig verktøy for å utvikle de kommunale tjenestene i kommunen.
10.15 Pause
10.30 Innkjøpsledelse; innovasjon
Innspill og diskusjon
11.00 Risikoavlastning
Innleder annonseres senere
Som kjent har finansiering knyttet til IOA blitt redusert de senere årene. Vi ser nærmere på hva som er av muligheter og hva som skjer på området.
11.30 Lunsj
12.30 Eksempler på innovative anskaffelser
Løsninger og innledere:
Mål og aktiviteter der pasienten er (MAP),
Geir-Ove Karlsen, Sunnaas Sykehus HF
Klimagrunn, mer miljøvennlig sikring av kvikkleire,
Eivind Schnell Juvik, Statens vegvesen
Tonje Eide Helle, Multiconsult
Refleksjoner og læringspunkter i forhold til hvordan anskaffe innovasjon/utviklingsløp. Ved å måle styrken i grunnforsterkningen på et senere stadium i herdeprosessen, kan man bruke mindre mengder kalk og sement som er veldig klimabelastende, sier Tonje Eide Helle i Multiconsult. I lag med tre andre leverandører har de utviklet en målemetode som kan spare miljøet og lommeboka til Statens vegvesen, Statsbygg og Bane NOR.
13.20 Pause
13.30 Partnerprogrammet; refleksjon og ønsker
Gørill Horrigomoe fra LUP vil lose partnerne våre gjennom en refleksjon rundt partnerprogrammet og videre utvikling av programmet.
Detaljert program kan lastes ned som PDF her: Invitasjon fellessamling 2024
Det er ingen kursavgift for arrangementet, men deltakere dekker utgifter til transport og overnatting selv.