Samarbeid om innovative anskaffelser styrker løsninger i Norge og Danmark

av Bjørnar Grønhaug

I Norge var vi tidlig ute med å ta aktive grep for å fremme innovative anskaffelser, gjennom etableringen av LUP. I 2025 feirer vi 15 års jubileum og har deltatt i igangsettelsen av over 500 anskaffelser. I 2019 fikk vi en henvendelse fra noen ildsjeler i Danmark, som ville lære av den norske modellen. Dette ble starten på etableringen av CO-PI og et samarbeid med oss i LUP, som har vist seg å være svært nyttig for begge parter.

Julie Munk og Anne Marie Berg fra CO-PI fortalte om hvordan de har jobbet med å oversette norske modeller, metoder og språk for innovative anskaffelser til dansk.

CO-PI, Center for Offentlig-Privat Innovasjon, har blitt et viktig referansepunkt for innovative anskaffelser i Danmark og en god sparringpartner for LUP. Norge og Danmark har mange like utfordringer, som behov for digitalisering, en mer bærekraftig byggebransje og grønn omstilling, for å nevne noe. Dermed kan vi trekke veksler på hverandres ideer, erfaring og innsikt.

Pia Gjellerup, direktør i CO-PI innledet samlingen med å konstatere at:

«CO-PI er et barn av LUP, men nå er vi blitt voksne og har begynt å gjøre ting på egenhånd, så nå kan LUP også lære av oss.»

Ingebjørg Harto, daglig leder i LUP, fulgte opp med å svare at:

«Vi er veldige glade for at CO-PI har vokst seg så stor og sterk som den har, og at vi i dag kan møtes og utveksle både kunnskap og erfaringer som vil styrke det nordiske arbeidet med innovative anskaffelser. Dette vil komme både behovseiere og leverandører til gode.»

Fokus på metoder for dokumentasjon og skalering

Et viktig tema for fagsamlingen var metoder for å dokumentere gevinster og resultater fra slike anskaffelser. CO-PI har allerede kommet et godt stykke på vei når det gjelder dette arbeidet. Rikke Haahr og Lene Krogh Jeppesen fra CO-PI delte sine erfaringer med hvordan de systematisk evaluerer og lærer av prosjektene de gjennomfører.

I Danmark er evalueringen en integrert del av prosessene, og CO-PI bruker spørreskjemaer og intervjuer både under og etter prosjektene for å vurdere effektene.

«Vi bruker minst ett årsverk på evalueringer og analyser,» fortalte Lene Krogh Jeppesen, sjefskonsulent i CO-PI, under samlingen.

Krogh Jeppesen understreket viktigheten av å forstå hva som fungerer og hvorfor. Denne tilnærmingen gir verdifull innsikt og gjør det mulig å skalere vellykkede prosjekter.

CO-PI har vokst forbi LUP i størrelse og har dermed ressurser til å jobbe mer strategisk med analyse og evaluering, men dette er noe vi i LUP vil jobbe videre med å finne gode metoder og rutiner på. Om vi skal få til mer innovative anskaffelser i Norge er både vi i LUP og de vi samarbeider med nødt til å bli gode på dokumentasjon og analyse av effekter fra innovative anskaffelser.

Skalering og implementering av innovative løsninger

En annen sentral diskusjon på samlingen dreide seg om hvordan vi kan få pilotprosjektene til å nå implementering og skalering. Dette er et område der både Norge og Danmark fortsatt står overfor utfordringer.

«Pilotsyken» er et kjent begrep i miljøer som jobber med innovative anskaffelser og altfor mange innovasjoner blir aldri tatt videre fra pilot til implementering.

CO-PI har fokusert på å bygge bro mellom behovsutforskning og faktisk implementering. Ole Bech Lykkebo, programsjef i CO-PI, delte erfaringene med at deres modell for skalering og innovative anskaffelser i stor grad handler om å jobbe med matchmaking mellom offentlige innkjøpere og leverandører før behovsbeskrivelser blir formulert.

Dermed er skaleringen på plass allerede før anskaffelsen er satt i gang. Dette virker positivt på leverandørene, ved at det tydeliggjør markedspotensialet på et tidlig stadium. I Norge har vi også flere store fellesprosesser på gang, med blant annet Fremtidens renseanlegg og Elektronisk pasientjournal. I begge prosjektene er det mange kommuner involvert fra start, både som følgevirksomheter med kjøpsopsjon og som del av prosjektgruppene.

Resultatet er mer tilpassede løsninger flere kan ta i bruk etter utvikling, og øker den totale samfunnsgevinsten og utbytte av investeringene som er gjort – forutsatt at løsningene tas i bruk.

Både LUP og CO-PI erfarer at altfor mange prosjekter sliter med å komme seg fra pilot til implementering og vil jobbe med å sørge for at nettopp det skjer i større grad enn i dag.

Langsiktig samarbeid og læring fra hverandre

Den dansk-norske fagsamlingen har vært et viktig steg i arbeidet med å bygge et sterkere samarbeid rundt innovative anskaffelser. Begge organisasjoner ser frem til å fortsette samarbeidet om å styrke innovasjonsarbeidet på tvers av landegrensene og på den måten skape et mer robust hjemmemarked for innovasjon, som kan bidra til eksportmuligheter i fremtiden. Vi ser frem til videre læring og erfaringsutveksling i fremtiden.