Hvilke ulike prosedyrer egner seg for kjøp av innovative- og innovasjonsvennlige løsninger?

av Sigurd Glomstad

Dette spørsmålet var utgangspunktet når vi samlet våre partnere til fagsamling i april. Dette var den fjerde fagsamlingen for LUPs partnernettverk i 2025, en serie med digitale møteplasser hvor våre partnere samles for faglig påfyll, erfaringsutveksling og diskusjoner.

Modellen vi i LUP jobber etter har ni steg. Hele syv av disse stegene er i den delen man kaller for «tidlig fase/forberedelsesfasen». Stegene vi så nærmere på i denne samlingen var steg nr. 6 og 7.

  • Veivalg – kjøpes, eller må det utvikles?
  • Forberede – konkurransegrunnlag og utlysning

Grunnen til dette er at valg av prosedyre skal være et strategisk valg. Et valg basert på gjennomført behovskartlegging og dialogaktiviteter, med det formål å finne den prosedyren som er best egnet til å åpne opp for den eller de innovative (eller innovasjonsvennlige) løsningene man som oppdragsgiver har behov for.

Det ideelle er rett og slett at man i en innovativ anskaffelse benytter den prosedyren som gir best forutsetninger for å få det beste resultatet.

Bilde: De 9 stegene LUP jobber etter

Dette høres kanskje enkelt ut, men her er det mange momenter som spiller inn:

  • Hvor god tid har man?
  • Hvilken kompetanse og erfaring har man ved bruk av ulike prosedyrer?
  • Hvordan er kapasiteten til organisasjonen?

Det er her vi i LUP kan bistå våre partnere, både med kompetanse og kapasitet. På fagsamlingen dykket vi nærmere inn i et utvalg av prosedyrer og gjennomføringsmåter.

Et lite dykk i prosedyrer

På fagsamlingen startet vi med å se kort på veien fram til valg av prosedyre, før vi gikk nærmere inn på enkelte prosedyrer.

Vi viste hvordan konkurranse med forhandling er en prosedyre som i stor grad er egnet for kjøp med noe mulighet for foredling, tilpassing og testing. Man kan åpne opp for mer innovasjonsvennlige løsninger dersom man ikke begrenser mulighetene gjennom absolutte krav og samtidig bruker tildelingskriteriene på en måte slik at man får mulighet å forhandle om det som er sentralt.

Vi så videre på konkurransepreget dialog, og at denne prosedyren i utgangspunktet er mer egnet for innovative anskaffelser enn konkurranse med forhandling. Når man benytter konkurranse med forhandling bør man kjenne behovet sitt – og måten man skal beskrive det på veldig godt. Ved konkurransepreget dialog bruker man prosedyren til å kna fram den beste behovsbeskrivelsen.

Innovasjonspartnerskap ble også gjennomgått, og det er en prosedyre som er særlig godt egnet for innovasjon. Her kreves det høy kompetanse og et lengre tidsperspektiv, og prosedyren er egnet for utvikling av varer eller tjenester.

Til sist så vi på metodikken (ikke en prosedyre) for før-kommersielle anskaffelser. I likhet med innovasjonspartnerskap er også denne fremgangsmåten egnet for fullt ut innovative løsninger, og det er et lengre tidsperspektiv. I motsetning til innovasjonspartnerskap har man ikke her en kjøpsopsjon etter gjennomføring, men metodikken er meget godt egnet for utvikling av nye løsninger.

Har dere lyst å lese mer om konkrete prosesser hvor de ulike prosedyrene benyttes, se fanen «finn anskaffelser» på vår nettside. Her kan det sorteres på de ulike prosedyrene.

Sitter dere på et behov som er egnet for en innovativ prosess?

Leser dere dette og tenker, «kanskje den utfordringen vi snakket om forleden kan egne seg for en innovativ prosess», så ta kontakt med en av innovasjonspådriverene våre. Vi i LUP bistår dere inn i prosessen.