Nå fylles dansegulvet: Slik får vi flere med på innovative anskaffelser
Hva skal til for at flere tør å kaste seg ut i innovative anskaffelser?
Kanskje handler det rett og slett om å bli trygg på dansegulvet. LUPs lynkurs gir deltakerne innblikk i metodikken, senker terskelen for å komme i gang – og inviterer både behovseiere og leverandører til å bli med på dansen.

Metaforen om at innovative anskaffelser er som å danse kom tidlig på banen da den nye Helseklyngen i Førde, Helse Førde, Sunnfjord kommune og LUP nylig inviterte til lynkurs i innovative anskaffelser. Det var riktignok gråvær utenfor, men inne var stemningen varm og praten engasjert – om tillit, samarbeid og mulighetene som oppstår når vi bruker hele dansegulvet.

Et virkemiddel i hele landet
Lynkursene er en del av LUPs oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet om å øke kompetansen om innovative anskaffelser i hele landet, særlig blant små og mellomstore virksomheter. Så langt har vi holdt kurs i Trondheim, Kristiansand, Stavanger, Oslo, Bergen og Førde – og til høsten går turen videre til Bodø og Tromsø.
Målet er å gjøre flere trygge nok til å ta initiativ. For som en deltaker i Førde sa det:
«Vi må vite hvor dansegulvet er – og tørre å danse sammen, ikke hver for oss.»

Det trengs to for å danse tango
Kari Bjørkheim fra Sunnfjord kommune var tidlig ute med å gjennomføre en innovativ anskaffelse, og den første til å beskrive prosessen som å ta hele dansegulvet i bruk. For LUP har dette blitt en treffende metafor. For innovative anskaffelser handler om nettopp dette: Å invitere til samarbeid og utforske mulighetsrommet som finnes i anskaffelsesregelverket. Det forutsetter at vi kjenner reglene, vet hvor dansegulvet er, og forstår hvordan vi kan bevege oss – sammen.
Lav terskel, høy verdi
For å inspirere til å gå i gang har LUP utviklet lynkurs som lavterskel møteplasser for å spre kunnskap og bygge forståelse. Kursene gir deltakerne en grunnleggende innføring i innovative anskaffelser, og inviterer både behovseiere og leverandører til å lære, diskutere og dele erfaringer. Vi dypdykker i metodikken, presenterer eksempler og løfter fram erfaringer som bidrar til at deltakerne får gode råd fra noen som allerede har deltatt i slike anskaffelsesprosesser.
I en hverdag der mye kompetansedeling skjer på digitale flater er det viktig å innimellom samle folk i samme rom. Disse møteplassene gir anledning til å bygge tillit og forståelse på tvers av virksomheter. Lynkursene rommer gode samtaler og spørsmål, og deltakernes engasjement gjør dagene relevante. At vi er samlet fysisk gir en lavere terskel for å stille spørsmål, og kanskje stilles det også andre spørsmål enn det ville blitt om vi møttes digitalt.

Lynkursene favner bredt
Et viktig premiss for LUP er at lynkursene alltid arrangeres i samarbeid med andre. Helseklyngene har vært viktige medspillere, og flere av LUPs partnere bidrar til at kursene treffer lokalt og faglig. Samarbeidet skaper relevans – og relevans skaper engasjement.
Deltakerne på lynkursene kommer fra kommuner, fylkeskommuner, helseforetak, forskningsmiljøer og private virksomheter. De har ulike roller og de fleste har liten erfaring med innovative anskaffelser. Deltakernes spørsmål brukes aktivt i kursene og i videreutviklingen av dem.

Når dansen sprer seg
Det beste beviset på at kursene virker, er når deltakerne går videre og bruker verktøykassen i praksis. En deltaker i Trondheim – fra et helseteknologiselskap – oppsummerte det slik:
«Dette er det mest lærerike og nyttige kurset jeg noen gang har deltatt på. Jeg kommer igjen neste gang – og tar med kollegaer.»
Slike tilbakemeldinger gir oss tro på at dansen er i gang – og at stadig flere blir med.
Neste gang vi byr opp til dans blir i Nord-Norge til høsten. Kanskje sees vi på dansegulvet der?
Vil du ha nyhetssaker som dette og tips om arrangementer rett i innboksen? Abonner på vårt nyhetsbrev!