LUPs partnernettverk: Veien til en smartere og grønnere fremtid

av Bjørnar Grønhaug

På LUPs årlige partnersamling samles representanter fra Norges mest fremoverlente innkjøpere. På årets siste samling deltok 90 personer, og bidro til å styrke fellesskapet blant LUPs partnere. En rekke innledere delte innsikt om innovative anskaffelser – et avgjørende verktøy for å møte både dagens og morgendagens utfordringer.

Blant deltakerne var kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter med et felles ønske om å utnytte potensialet i innovative anskaffelser for å skape mer effektive og bærekraftige løsninger. I løpet av de samlingen fikk de faglige oppdateringer, konkrete eksempler og erfaringsdeling, med innlegg fra både oppdragsgiver- og leverandørsiden.

Det var mange gode innlegg og samtaler på LUPs partnersamling. Her er panelet fra bolken «Ledelse og innovasjon» samlet. Fra høyre: Olav Inge Mork fra Kystverket, Lars Johan Frøyland fra Sykehusinnkjøp, Ingebjørg Harto fra LUP, Kristin Ødegården Eliassen fra Oslobygg og Dag Strømsnes fra DFØ.

Det overordnede blikket

Partnersamlingen ble åpnet med et overblikk over de store linjene som påvirker offentlig sektor i en tid preget av økonomisk usikkerhet, sikkerhetspolitiske utfordringer og behovet for bærekraftig omstilling. Innleggene tok utgangspunkt i Perspektivmeldingen og belyste hvordan demografiske endringer, geopolitiske spenninger og behovet for grønn omstilling legger press på offentlige virksomheter. Særlig ble det pekt på hvordan anskaffelser kan være et strategisk virkemiddel i møte med disse utfordringene.

«Det er ikke lenger et spørsmål om hva vi ønsker å prioritere, men hvordan vi bruker de begrensede ressursene våre smartest mulig,» sa Øystein Dørum, sjefsøkonom i NHO.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen ble også løftet frem som en avgjørende faktor. Med økende geopolitiske spenninger og behovet for beredskap i en usikker verden, understreket innleggene at offentlige anskaffelser må ta høyde for både sikkerhet og bærekraft. Samtidig er det nødvendig å håndtere komplekse utfordringer som grønne omstillinger og rask digital utvikling. Denne helhetlige tilnærmingen la grunnlaget for resten av samlingen, der konkrete verktøy og løsninger ble diskutert.

Digitalisering og KI i fokus

Digitalisering og kunstig intelligens (KI) stod sentralt i diskusjonene. Kristin Weidemann Wieland fra KS fremhevet hvordan KI allerede bidrar til å effektivisere kommunal sektor. Wieland pekte på eksempler som Gjerdrum kommunes automatisering av e-postbehandling og Trondheim kommunes bruk av KI i eiendomstaksering, som har spart over 20 millioner kroner.

«KI gir oss enorme muligheter til å forbedre både tjenester og prosesser,» sa Wieland, som også pekte på potensialet innen helse- og omsorgssektoren.

Raymond Bråten fra ANSKA delte hvordan KI kan forenkle anbudsprosesser, fra innhenting av data til evaluering av tilbud.

«Med KI kan vi bruke mindre tid på rutineoppgaver og mer tid på strategiske spørsmål,» understreket Bråten.

På samlingen ble det bl.a. sett nærmere på hvordan KI og digitale verktøy kan effektivisere anskaffelsesprosesser og hvordan kommunene kan gjennomføre innovative anskaffelser av KI for å få utviklet løsninger tilpasset deres behov. Les mer om det her.

Klima og miljø som gjennomgående tema

Partnersamlingen satte også fokus på bærekraft. Ragnhild Lunner fra DFØ rapporterte om en markant økning i bruk av klima- og miljøkrav i anskaffelser etter innføringen av kravet om 30% vekting av klima og miljø.

«Mat, bygg og transport er blant områdene hvor vi ser stor fremgang,» sa Lunner, og trakk frem DFØs veiledningstjenester og eksempelbank som viktige ressurser for å jobbe med å oppfylle 30 %-kravet.

Dag Strømsnes fra DFØ fremhevet hvordan KI allerede brukes til å analysere anskaffelsespraksis for å identifisere innovative løsninger og bærekraftige tiltak.

» Tidligere var det fokus på å unngå å gjøre feil. Nå har vi kommet mye lenger i å få løfta dette som et strategisk verktøy for grønne og innovative anskaffelser,» sa Strømsnes.

Hvordan dette fungerer i praksis og hva mer som ble sagt om vekting av klima og miljø i offentlige anskaffelser kan du lese om her.

Verktøy for å konkretisere behov

På samlingen presenterte Harald Aas fra LUP vårt nyutviklede verktøy, Kickstart, som hjelper behovseiere med å definere utfordringer før anskaffelsen settes i gang.

«God problemforståelse er nøkkelen til gode løsninger,» sa Harald i LUP, og beskrev hvordan verktøyet veileder brukerne gjennom trinnene fra symptomer til ønsket effekt.

Kickstart er et eksempel på hvordan innovative metoder kan tilpasses behovene i offentlig sektor. Tilbakemeldingene fra deltakerne som testet verktøyet var gode, og at det absolutt kan bli et nyttig verktøy i arbeidet med innovative anskaffelser i fremtiden.

Kickstart er tilgjengelig her, om du vil prøve verktøyet selv.

Betydningen av innovative anskaffelser i fremtiden

Årets fellessamling i partnernettverket tydeliggjorde hvordan innovative anskaffelser spiller en nøkkelrolle i å møte samfunnets store utfordringer, fra klimakrisen til økt ressursmangel i offentlig sektor. Ved å legge til rette for digitalisering, samarbeid og målrettet kompetanseutvikling kan vi skape smartere, grønnere løsninger som gagner både samfunnet og miljøet.

Innovative anskaffelser gir offentlig sektor muligheten til å være en drivkraft for bærekraftig utvikling og teknologisk fremgang. På partnersamlingen var det bred enighet om at det må satses på styrking av ledelse, incentiver og risikovilje på lokalt og nasjonalt nivå, for å oppnå økt bærekraft og mer effektiv ressursutnyttelse i offentlig sektor.

Vil du vite mer om LUPs partnernettverk kan du lese om det her.